Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednomjesečni pritvor

Sud BiH odredio pritvor bivšim pripadnicima HVO-a iz Orašja!

sipa
Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL/Ilustracija
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.11.2016.
u 14:30

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da su je uhićenja u Orašju iznenadila te da je sada potrebno trezveno postupiti i utvrditi činjenice. Najavila je i održavanje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost već danas

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o pritvoru za desetoricu uhićenih u Orašju. Određen im je jednomjesečni pritvor. 

"Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud BiH je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenima", stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu.

Pojašnjeno je kako pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišavanja slobode, odnosno do 30. studenog 2016. ili do nove odluke suda.  

U obrazloženju odluke stoji kako je sud uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se terete te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega te osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak te zbog posebnih okolnosti koje upućuju na to da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili sudionike.

Umirovljeni general HVO-a Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, brigadir Ivo Oršolić, ratni zapovjednik 106. brigade HVO-a, te Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da su ju uhićenja u Orašju iznenadila te da je sada potrebno trezveno postupiti i utvrditi činjenice, a ne se međusobno optuživati, najavivši pritom da je moguće da se danas održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ključne riječi

Komentara 85

Avatar Slavonija87
Slavonija87
14:52 02.11.2016.

zasto ne protumjera: dici optuznice za sve znane zapovjednike Armije Bih zbog zlocina u Srednjoj Bosni i za sve zapovjednike VRSa Za zlocine u Posavini pa da vidimo kako ce prijeci granicu. Nasilje nad malim ljudima iz Orasja, Tolise i Vidovica koji su prosli pakao 92-95. Mora izazvati protunapad

DU
Deleted user
15:04 02.11.2016.

To je hvala za pola miljuna bosnjaka koje smo za vrijeme rata zbrinuli.

ZE
zelenakrava
15:11 02.11.2016.

Novinari osim o uhićenju ništa ne pišu osim naklapanja. O kakvim se zločinima radi?Tko su žrtve? Kada su se dogodili zločini? Što povezuje uhićene sa tim zločinima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije