Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništena osoba

Odvjetnici napadača od 11. 9. tuže SAD zbog mučkog ispitivanja

guantanamo
AFP
10.01.2012.
u 21:44

Traže da se javnosti omogući uvid u horor-snimke ispitivanja u Guantanamu.

Odvjetnici Mohammeda Al-Qahtanija, "dvadesetog otmičara" u napadu od 11. rujna, tužit će Sjedinjene Američke Države kako bi dobili dozvolu javnosti prikazati snimke mučenja kojima je njihov branjenik bio povdvrgnut za ispitivanja u zatvoru u Guantanamo Bayu.

Snimke su, tvrde oni, "bolesne" i nečovječne, a prikazuju mučko ispitivanje. Sam "dvadeseti otmičar", kako mu tamošnji mediji tepaju, izgubljen je čovjek koji se nikada neće oporaviti, nastavlja braniteljski tim, a prenosi NY Daily News.

Al-Qahtani je, navode, bio žrtva neuobičajeno okrutna, nečovječna i degradirajuća postupanja, a američka bi javnost morala moći sama se uvjeriti da su njihove tvrdnje na mjestu.

Nadimak "dvadeseti otmičar" dobio je zato što ga je Al-Qa'ida regrutirala kako bi sudjelovao u terorističkim napadima na teritoriju SAD-a u rujnu 2001., a trebao je biti u jednom od aviona kojima su napadi izvršeni. No, prilikom pokušaja ulaska u SAD vraćen je u Dubai zato što je službenik u zračnoj luci primijetio kako ima jednosmjernu kartu te je posumnjao kako namjerava ilegalno ostati u Americi.

Uhićen je 2001. u Afganistanu, a ispitivan je između 2002. i 2003. godine u "maratonskim seansama", tijekom kojih je bio izložen visokim temperaturama, uskraćivali su mu san i podvrgavali ga nizu seksualnih i moralnih poniženja, stoji u tužbi koja je adresirana na Ministarstvo pravosuđa, FBI i CIA-u.

Sandra Babcock, odvjetnica za ljudska prava, vidjela je snimke i potvrdila kako se radi o uznemirujućem sadržaju, a za Al-Qahtanija sumnja da će se ikada oporaviti.

Vrijeme koje je proveo u Guantanamu otkako je uhićen dobro je dokumentirano, a u prilog tužbi idu i tajni dokumenti koji su iscurili prošle godine. WikiLeaks objavio je, naime, da su istražitelji koji su ga ispitivali Al-Qahtanija tjerali da nosi pseći povodac, urinira po sebi te ga seksualno ponižavali, a sve kako bi izvukli priznanje.

Times je, pak, 2005. godine objavio da je mjesecima bio ostavljen u samici, na njega su huškali pse, polijevali ga vodom, skidali dogola i tjerali da sluša Christinu Aguileru s glasnoćom postavljenom na najjače. Na koncu je odao niz članova Al-Qa'ide te je odao detalje o svom terorističkom treningu.

2008. optužen je za ratni zločin i ubojstvo, no optužbe su odbačene bez službenog objašnjenja. Sljedeće godine dužnosnik Pentagona rekao je Wahington Postu da se suđenje ne može nastaviti zato što je Al-Qahtani bio mučen.

Trenutačno je i dalje u zatvoru u bazi Guantanamo Bayu na Kubi.

Komentara 29

OB
-obrisani-
23:55 10.01.2012.

Postoje desetine svjedocenja zatocenika koji su bili izlozeni mucenjima u Americkim zatvorima, pod izgovorom da su bili teroristi. U vecini slucajeva radilo se o nevinim ljudima koji u americkim ocima i nisu ljudi, pa se sa njima moglo ciniti sto se zeli. U svojim bolesnim mozgovima ljudi u Washingtonu vide neprijatelje na sve strane pa zato i postupaju sa zatocenicima kao da su zivotinje. A neshvataju da su opravo oni i njihova politika uzroci terorizma i zla u svijetu.

NE
Nepokolebljiv
23:57 10.01.2012.

Strasno! Da li ce se terorista ikada oporaviti!? Preko tri tisuce poginulih se sigurno nece nikada oporaviti!

IS
istima
22:32 10.01.2012.

hm.... kako god okreneš..... opet Gestapo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije