Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoće li pomoći

Odvjetnici o slučaju Šimunić: Ministri se 
ne moraju odazvati

simunic
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
07.04.2014.
u 17:00

Prihvati li Sportski arbitražni sud u Lausanni Bauka i Kotromanovića kao svjedoke, onaj tko ih predlaže mora se pobrinuti da dođu: nagovoriti ih i platiti im troškove

I dok odvjetnički tim Josipa Šimunića tvrdi da se svi svjedoci, pa i ministri, moraju odazvati Sportskom arbitražnom sudu u Lausanni (CAS), neutralni stručnjaci skeptični su prema tome.

– Na sud se svaki građanin dužan odazvati, ali ovdje nije riječ o sudu, nego o arbitraži, pa to ovisi o statutu CAS-a. To je arbitraža visokog ranga pa se članove sportske obitelji može na neki način prisiliti, ali one izvan toga kruga sumnjam. To, pretpostavljam, ovisi o njihovoj volji – rekao je odvjetnik Veljko Miljević. Iz statuta CAS-a može se izvući zaključak da je stranka koja poziva svjedoka dužna osigurati i njegovu nazočnost. A prvi korak da se ministri Ante Kotromanović i Arsen Bauk pojave u Lausanni da objasne kako Šimunić nije fašist bit će da ih sud uopće prihvati kao relevantne svjedoke. I odvjetnik Dino Klisović ne vjeruje da CAS može prisiliti svjedoka na dolazak.

Klisović je imao jedan (uspješan) spor s CAS-om kada je Hrvatski golferski savez, čiji je bio predsjednik, tužio Europski golferski savez zato što je HGS izbacio iz članstva. – Rijetkost je uopće da kao svjedoci dolaze osobe izvan sportskog kruga, tim više što primjerice ministri imaju imunitet, što dodatno komplicira stvari – kaže Klisović. Nakon CAS-a stranka se može žaliti još švicarskom vrhovnom sudu. Dakle, ostaje na savjesti ministara hoće li pomoći Šimuniću, ali i iskoristiti mogućnost da u EU (do)kažu da “Za dom” nije isključivo ustaški pozdrav.

>>Šimunić za svjedoke zove ministre Antu Kotromanovića i Arsena Bauka

Komentara 11

HA
hajduk1966
18:32 07.04.2014.

U europi a mislim i u Hrvatskoj ako pozovete nekoga da svjedoci taj je duzan da se odazove na poziv i ne trebaju mu ministri nista pomoci trebaju svjedociti,a ako imaju novca da idu u Sarajevo naprimjer da se slikaju sa Angelinom onda moraju i da se odazovu pozivu Simunica bio on ili ne Hrvatski drzavljanin,a sto se tice deportacije on je medju svojim u svojoj drzavi ,neznam u cijoj drzavi ti zivis melinda bez obzira bio Simunic kriv ili ne On je Hrvat i ta stavka ti ne bi trebala smetati

DU
Deleted user
21:18 07.04.2014.

zasto ministri se ne bi morali odazvati? Kaj u oni bogovi? pljuc!

Avatar bok
bok
22:14 07.04.2014.

...da je pametan dosel bi zorangutan. ali nije pametan, pa nebu dosel...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije