Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevarila ga odvjetnica

Odvjetnica prevarila obitelj Čizmić za 107.473,93 kune

dragan čizmić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/10
16.06.2016.
u 12:25

Prema podacima Ministarstva financija 55-godišnja odvjetnica Tatjana Rožanković nalazi se i na popisu poreznih dužnika s dugom od 196.468 kuna, od čega je velika većina dug za doprinose

85-godišnji Siščanin Dragan Čizmić od 2008. godine plaća Gradu Sisku 1600 kuna mjesečno povrata zbog toga što je Grad 1999. godine ovrhom platio 159.345 kuna za zemljište Čizmića oduzeto im još 1981. godine.

No, problem je što dvije trećine tog novca Čizmić nikad nije vidio, jer je zadržan na računu njegove odvjetnice Tatjane Rožanković koju je od kaznene odgovornosti spasila zastara, a obzirom da ima blokirani račun i ništa od imovine na sebi – Dragan se ne može od nje naplatiti.

– Sve sudske presude su u moju korist, no nemam nikakve koristi od njih. Do sada sam vratio Gradu više od 140.000 kuna, a dobio sam 1999. godine tek 51.000 kunu odštete. Do 2008. godine nisam ni znao da je na račun odvjetnice sjelo tri puta više novca. Od tada pa do danas supruga i ja živimo od siće što mi preostaje od mirovine jer sam morao i dići kredit za troškove odvjetnika – ogorčen je Siščanin.

Sve je počelo 1988. godine kada je Općinski sud u Sisku presudio da se Draganu Čizmiću treba platiti 208.540 tadašnjih dinara za oduzetih sto kvadrata dvorišta u sisačkom Galdovu. No, od isplate ništa nije bilo. Dragan 1997. angažira sisačku odvjetnicu Tatajanu Rožanković da pokuša napokon naplatiti dosuđenu odštetu. Sisački sud 1. lipnja 1999. određuje ovrhu, a odvjetnica isplaćuje Čizmićima 51.110,76 kuna.

– Ja u dvije godine suda niti jednom nisam bio na sudu, nisam ni vidio presudu. Samo mi je rečeno od strane odvjetnice da je bila isplata i da će mi isplatiti dosuđenih 51.110 kuna. Mislio sam da je to dobra odšteta za sto kvadrata zemljišta, te uništenu ogradu i trajne nasade. Tek ću kasnije saznati da je ovrhom skinuto Gradu 159.345,99 kuna, ali na račun odvjetnice - kazuje Čizmić.

No, Grad Sisak već 16. lipnja 1999. pokreće parnicu zbog stjecanja bez osnove i traži nazad novac. Sporna je vrijednost odštete, tj. kako je 208.540 dinara postalo 159.345 kuna.

– Mene informiraju da je sud pokrenuo pootupak protiv mene za povrat i ja sam opet dao povjerenje odvjetnici Rožanković. Ona je rekla da je tu sve u redu. I dalje nisam vidio papire o kolikom je iznosu riječ – ističe Dragan. Tek 2007. godine stiže pravomoćna presuda da Dragan Čizmić plati Gradu 158.584,69 kuna s kamatama od 1999. godine te parnični trošak od 31.031 kuna.

–Tek tada dobivam presudu i uviđam o kakvoj je brojci riječ. Odvjetnica mi odbija isplatiti moju odštetu da vratim Gradu, idem Općinskom državnom odvjetništvu koje podiže na sudu i Optužni prijedlog zbog kaznenog djela prijevare, no 2011. optužba je odbačena. Odbačena je i Čizmićeva kaznena prijava za zloporabu ovlasti protiv odvjetnice, zbog zastare.

– Kažu djelo je učinjeno 1999. godine. Ali ja nisam ni znao za njega do 2007. godine" – pojašnjava Čizmić. No, ni tu ne prestaje njegova borba s vjetrenjačama sustava. Iste godine dižu tužbu za naknadu štete, a Županisjki sud u Sisku 28. kolovoza 2014. godine dosuđuje da odvjetnica Tatjana Rožanković mora isplatiti Draganu Čizmiću zadržanih 107.473,93 kune s kamatama. Ali uzalud.

– Odlazimo u FINA-u s nalogom za ovrhu gdje nam kazuju da je odvjetničin račun u blokadi godinama i da smo mi 18. u rangu plaćanja. A cijelo to vrijeme odvjetnica je radila normalno, uz blokirani račun. Država to dopušta, a ja cijelo to vrijeme vraćam novac kojeg nisam primio i jedva preživljavamo – dodaje Čizmić.

Propada i pokušaj naplate nad automobilom, jedine njene imovine, jer ga odvjetnica mjesec dana nakon dosuđene ovrhe suda nad vozilom prepisuje na drugoga.

– Čemu tako dugo treba za reakciju i zašto se dopušta da se prebacuje vlasništvo kad je ovrha pokrenuta. Uvjeren sam da postoji neka veza između državnih organa i odvjetnice Tatjana Rožanković jer je brza reakcija bila – uzaludno je tada pisao Čizmić i Ministarstvu pravosuđa i predsjednici RH.

– Naša potraživanja bez troškova ovrhe i osiguranja od odvjetnice iznose 221.475,80 kuna. Do danas mi je ovrhom s računa skinuto u korist Grada 140.000 kuna. Već deset godina supruga i ja imamo tako mala primanja da nismo u mogućnosti ni plaćati režije, ni kupiti si nešto za normalan život, obuću, odjeću, a sve to zbog radnji odvjetnice Tatjane Rožanković koju ne možemo više ni pronaći niti nam se javlja niti je ikada pristala nam isplatiti novac – kazuje Dragan Čizmić.

Večernji list pokušao je stupiti u kontakt s odvjetnicom Rožanković kojoj je krajem prošle godine, doznajemo, ipak ukinuta odvjetnička licenca. Na broj telefona njenog odvjetničkog ureda u Sisku, koji uredno zvoni, nitko se ne javlja, a nikoga danima tamo ni nema. Kako doznajemo, nije ovo jedini slučaj nezadovoljnih klijenata ove, sad već bivše odvjetnice, a protiv nje se vodi i nekoliko sporova na sudu u Velikoj Gorici gdje sada živi.

Prema podacima Ministarstva financija 55-godišnja odvjetnica Tatjana Rožanković nalazi se i na popisu poreznih dužnika s dugom od 196.468 kuna, od čega je velika većina dug za doprinose. No, za Čizmića stiže ipak jedna dobra vijest. Gradsko vijeće otpisalo mu je prošli tjedan, zbog teške materijalne situacije, 60.000 kuna preostalog duga prema Gradu.

>> Umirovljena odvjetnica od države htjela izvući novac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije