Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mamići se bore za djecu vjerujući da mogu biti svi na okupu i sretna obitelj

Oduzeli im četvero djece i mirovinu za udomiteljstvo

Djeca dođu preko vikenda u posjet roditeljima
Foto: Franjo Samardžić
10.07.2008.
u 17:04

Gotovo četiri godine Marijan Mamić iz Donjih Rogolja kod Okučana vodi neuspjelu bitku za djecu s novogradiškim Centrom za socijalnu skrb. On i nevjenčana supruga Mirjana boje se da će im sada, kada su ostali bez novca, nakon tri sina i kćeri oduzeti skrb i nad dvogodišnjom kćeri Lucijom.

Zbog zanemarivanja im je prije tri godine Centar za socijalnu skrb oduzeo djecu i pravo na odgoj. Povjerio ih je na čuvanje i odgoj u udomiteljske obitelji na novogradiškom području u kojima i danas žive, osim dvogodišnje Lucije, koja je u roditeljskom domu i za koju Mamići sada strepe.

Prodao i dionice
- Centar za socijalnu skrb traži da plaćam za smještaj djece koja su mi oduzeta. Traže da platim 18.000 kuna duga i za daljnje zbrinjavanje 750 kuna mjesečno. Tri mjeseca nisam dobio ni lipe od mirovine koja iznosi 6.000 kuna. Digao sam kredit za uređenje kuće koju mi je dodijelio Ured za prognanike iz Okučana. Mjesečna rata je 4.000 kuna tako da nam je za život ostajalo 2.000 kuna. Općinski sud u Novoj Gradiški je odredio da plaćamo uzdržavanja za djecu u udomiteljskim obiteljima, a sada mi je Centar blokirao mirovinu - priča Marijan.

- Tri mjeseca nekako preživljavamo i čekamo da nas tuži  i banka i obračuna kamatu. Idem raditi kod ljudi, a nedavno sam prodao i dionice koje sam dobio kao branitelj. Zato nismo gladni. Sada se bojimo života i pitamo što će biti za nekoliko mjeseci. Nećemo dozvoliti da nam oduzmu i Luciju - kaže Marijan Mamić, umirovljeni HRVI obolio od PTSP-a. Dodaje da ima još toliko pameti da se bori za djecu i obitelj.

Kosor može pomoći
- Djeca nam dođu preko vikenda i za vrijeme školskih praznika. Moram ići po njih u Novu Gradišku i Godinjak i plaćati prijevoz automobilom jer do Rogolja nema autobusa. Žalio sam se Ministarstvu socijalne skrbi, Vladi i ministrici Jadranki Kosor jer smatram da mi samo ona može pomoći - uvjeren je Marijan Mamić.

- Kada od Ministarstva branitelja dobijem stan, a četvrti sam na listi, nećemo više biti u Rogoljima, već u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu ili Požegi. Djeca će tada imati sve uvjete pa će nam ih tada morati vratiti - nada se Marijan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije