Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMOVANJE

Odsječeni od svijeta, skijaši iz Hrvatske usred mećave

Skijalište
Jurica Galoić/PIXSELL
12.01.2012.
u 23:15

Ovakav snijeg u Austriji nije viđen bar 30 godina, a takvog se nevremena ne sjećaju ni skijaši.

Tisuće hrvatskih skijaša ovogodišnje će zimovanje pamtiti po olujnom vjetru na 2000 metara nadmorske visine, snijegu nošenom brzinom 85 kilometara na sat, nestancima struje, snježnim nanosima koji prijete lavinom te zatvorenim stazama. 

Dobra organizacija

Nevrijeme koje se proteklih dana obrušilo na Austriju, Švicarsku i Francusku na brojnim je skijalištima zaustavilo vučnice i žičare na dan i pol, nakratko ih posve odsjeklo od svijeta, a zaostale skijaše skupljali su i helikopteri. Zimovanje sa snijegom kakav u Austriji nije viđen bar 30 godina nije se prometnulo u katastrofu samo zahvaljujući dobro organiziranim domaćinima.

– Stigli smo za vikend i vrijeme je bilo promjenjivo, a pokvarilo se posve u ponedjeljak poslijepodne. Neke staze već su tada zatvorene zbog opasnosti od odrona snijega, a u utorak je sve stalo. Snijega je na mjestima gotovo metar i pol. Sreća da su domaćini stalno obilazili staze i upozoravali te ponudili prijevoz do drugih, otvorenih skijališta. Većina je to i iskoristila, a neki su ostali uživati na toplom uz čaj, kuhano vino, na bazenima – kaže Andrej Zupanc, Kompasov predstavnik na austrijskom skijalištu Matrei i dodaje: – Skijam godinama, ali još nikad nisam doživio takvo nevrijeme na skijalištu. Ali danas je prekrasno, Alpe pod snijegom, okupane suncem.

Nema odustajanja

Nitko, doznajemo, nije prekinuo skijanje zbog nevremena početkom tjedna, a ni zbog najave meteorologa da još jedno slično dolazi potkraj tjedna. Neke nije obeshrabrila ni vrućica.

– Palo je puno snijega, žičara je jedno vrijeme bila zatvorena, a onda smo još sin i ja smo dobili neku virozu. No, kad ne možemo skijati, u bazenu smo i sauni – kaže Zagrepčanin Janko S. Da se većina skijaša, u tjednu kad je na europskim skijalištima najviše Hrvata, a na austrijskima nekoliko desetaka tisuća, dobro snašla usprkos nedaćama s vremenom, potvrđuju i u Udruzi hrvatskih putničkih agencija.

– Nismo čuli da je bilo pritužbi ili da je netko zbog vremena ranije prekinuo zimovanje – kaže predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Komentara 42

PG
praseca gripa
23:31 12.01.2012.

Trazili su snijeg,cijena nije vazna,sad ga imaju! Bog im je uslisio molbu.

BO
boskovic
23:23 12.01.2012.

Koji ih je vrag nosija u Austriju da su bili doma bolje bi se proveli sad ih triba zali glede sniga

AL
alphazulu99
08:55 13.01.2012.

Da li su samo Hrvati ostali odsjeceni od svijeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije