Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDIJSKI SUSRETI

Specijalizirani novinari nužni su za opstanak kvalitetnih novina

Dražen Klarić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
27.03.2015.
u 15:30

Gost večeri bio je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, koji je održao uvodno predavanje

Pedesetak novinara, urednika, komunikologa i studenata novinarstva 25. ožujka u Matici hrvatskoj raspravljalo je o sudbini tiska. Okupili su se na prvoj tribina novoga ciklusa »Medijski susreti u Matici hrvatskoj« koja je obradila temu »Jesu li ubili novine – sudbina tiskanih medija«. Gost večeri bio je Dražen Klarić (na slici), glavni urednik Večernjeg lista, koji je održao uvodno predavanje. U popratnu raspravu uključili su se mnogi poznati novinari i komunikolozi, među kojima i doajen hrvatskog novinarstva Ante Gavranović, jedan od naših najvećih stručnjaka za tiskane medije.

U ime organizatora – Odjela za medije Matice hrvatske – skup je pozdravio pročelnik Odjela Branko Lovrić, kazavši da su Medijski susreti logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti Odjela, prije svega Matičine Komunikološke škole koja svake godine najboljim studentima komunikologije i novinarstva nudi multidisciplinarno stručno usavršavanje. Moderator Goran Galić rekao je da su Medijski susreti zamišljeni kao Matičin forum za argumentiranu raspravu o masovnim medijima i javnoj komunikaciji s naglaskom na raspravi okupljenih sudionika – novinara, studenata, stručnjaka za odnose s javnošću: »Cilj je večerašnje tribine utvrditi tko je odgovoran za današnji položaj novina koje je londonski The Economist još 2006. proglasio mrtvim. Jesu li to tehnologija i novi mediji, politika ili vlasnici medija ili pak nevjerodostojni novinari i urednici koji u utrci za profitom nerijetko podliježu trivijalnosti? I ključno pitanje: jesu li novine uopće mrtve?«.

Dražen Klarić odlučno je odbacio prognoze o smrti novina, kazavši da tisak neće izumrijeti, ali da doživljava velike promjene. Na primjeru Večernjeg lista objasnio je da unatoč padu naklade tiskanog izdanja statistike bilježe veći doseg toga dnevnika nego ikad: »Doseg tiskanog izdanja Večernjeg lista je oko 280.000 čitatelja dnevno, dok web izdanje pročita 450.000 čitatelja. Bit novinarstva prenijeti je provjerenu i autentičnu informaciju do što šireg kruga čitatelja. Danas to činimo koristeći sinergijsku moć weba i tiska«. Uz podatak da je u domeni novina po cijeni od 7 kuna Večernji list daleko najprodavanija dnevna novina u Hrvatskoj, dodao je da je Večernji list danas i velika multimedijska kuća koja proizvodi brojne magazine, časopise, knjige pa i video sadržaje: »Za dobre novine i dalje je najvažniji kvalitetan sadržaj, ali važno je znati ga upakirati kroz različite platforme«.

Klarić je ukazao i na važnost specijaliziranih novinara koji su ključni za kvalitetan sadržaj, dodavši da je hrvatskim medijima nužna šira lista komentatora. Osvrnuo se i na svoje uredničke planove kazavši da je cilj redakcije zadržati nakladu od 50.000 primjeraka i ući u top 3 news portala u Republici Hrvatskoj: »Možemo griješiti, ali novine ćemo zaštiti od pojedinačnih interesa, bilo gospodarskih, bilo političkih ili bilo kojih drugih skupina. Otvorit ćemo svima prostor da iznesu stajališta, a naši kolumnisti zauzet će stavove«.

U jednoipolsatnoj raspravi za riječ su se javili brojni novinari. Ante Gavranović također je ocijenio da novine nisu mrtve: »Usprkos manjim nakladama pojedinih novina, ukupne tiraže novina rastu. Prije svega rastu naklade kvalitetnih novina popust Financial Timesa, New York Timesa, Wall Street Journala, Die Zeita, Guardiana i sl. Danas imamo segmentirano tržište i borbu za vrednovanje sadržaja. Novine koje uspiju ponuditi kvalitetan sadržaj ne samo da preživljavaju nego doživljavaju novu renesansu«. Iznio je i podatak da se prije mjesec dana sedam vodećih dnevnih listova udružilo u uniju za očuvanje visoko kvalitetnog novinarstva, što je u našem medijskom prostoru ostalo nezapaženo.

Dugogodišnji novinar i diplomat Antun Babić kazao je da novine moraju štititi nacionalne interese, dok je politolog Jure Vujić govorio o deficitu demokracije u medijima, krizi identiteta i krizi povjerenja. Najšira rasprava povela se o pitanju obrazovanja novinara koji prema postojećim pravnim regulativama ne moraju biti visokoobrazovani, te o budućnosti novinarske profesije. Branko Lovrić, direktor Večernjeg lista iz razdoblja najviših naklada toga lista kazao je da je u Večernjaku u njegovo vrijeme radilo pet puta više novinara, na što je Klarić odgovorio da se kvantiteta danas nadomješta kvalitetom.

>> Večernjak se neće umoriti u stvaranju boljeg društva

Komentara 2

AN
anticenzura
16:05 27.03.2015.

Specijalizirani novinari su istrazivacki novinari, a takvima nema mjesta u Hrvatskoj. Hrvatska je izuzetno kriminalna i korumpirana drzava, od vrha politike do samoga dna, u svim porama drustva. Mediji u Hrvatskoj su prosto komicni, 90 posto sve sto kazu lazu, vanjska politika im je svima ista, neoliberalna, a unutarnja cirkus za neuko pucanstvo, Osim korupiranog pravosudja, mediji su isto tako odgovorni za kriminal i korupciju u nasoj zemlji.

DD
ddh
17:58 27.03.2015.

Koje specijalizirani novinari? Pa oni su vec i danas visoko specijalizirani. Njih 97% su lijeve odnosno komunisticke orijentacije i obavljaju njihov specijalizirani posao propagande za komuniste na vlasti. Smisljaju, spletkare i lazu. Zajednicki im je i specijalizirani rat protiv branitelja, Katolicke crkve ( Ne protiv islamske ili pravoslavne, nego protiv Katolicke crkve.) i protiv katolika. I tu je svejedno, dali se tu radilo o Jutelu (HRT) ili Vecernjaku, Jutarnjem ili onim s tumacenjem Domovinskog rata kao gradjanskog, Novog iz crvene Rijeke. I sad bi ti, kao i urednik nekad gradjanskog, danas 95% crvenog Vecernjaka jos i nekome nekaj tumacil. Kaj god. Dugo godina su si gradjani u Hrvatskoj prizeljkivalo i zeljeli Hrvatske medije, a dobili su kroz slavljenike Tita i njegovih djela (pogotovo onih u Maceljskoj sumi, Teznom, Bleiburgu i na Kocevskkom rogu) ono kaj su uvijek imali, a to su mediji u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije