Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na tune KOD VISA

Održane kvalifikacije za prvenstvo svijeta u Big game ribolovu

tuna01
Mladen Marković/Ribolov na Jadranu
14.07.2013.
u 15:34

Ukupni pobjednik natjecanja je posada broda Moni II iz Murtera s vođom ekipe Brunom Dragičevićem, koja se tako kvalificirala na Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Kostariki.

- Imamo ribu na štapu, nalazimo se blizu otoka Sveca - odjeknulo je na radio vezi glavnog suca Big game ribolovnog natjecanja Offshore challengea Zorana Mijata, koji se od četvrtka do subote održao u Komiži na otoku Visu, odnosno na otvorenom moru iza Biševa gdje je dubina mora oko 100 metara.

Lov štapom i udicom

Bio je to znak da sudački katamaran punim gasom krene ka jednom od 52 natjecateljska broda razasuta pučinom komiškog akvatorija, bogatog plavom ribom. A upravo je ovaj "big game" lov na tunja, kralja plave ribe i uz morskog psa najveću ribu u Jadranskom moru. Lovi se isključivo štapom i udicom, a većina ribe se pušta dok se vade samo veći primjerci.

I za tren smo pored broda na čijoj se krmi ribolovac s dobrano savijenim štapom bori s velikom tunom.

- Dobro je zagriza, na pet je metara dubine - govore s broda Limini, dok i mi s drugog broda vidimo bljeskanje velike ribe ispod broda.

Štap je čitavo vrijeme napet i član posade koji ribu izvlači mora biti vješt, ali i snažan. Procijenjeno je da to nije kapitalac već primjerak od 60-ak kilograma pa je posada odlučila pustiti tunu nakon što je dovuku na površinu za što se dobiva 245 bodova. Ako pak izvuku tunja manjeg od 50 kilograma dobiva se 250 minus bodova. Puštenoj tuni udica koju je zagrizla istrune za oko dva mjeseca pa ona nesmetano i dalje živi.

Prema zakonu ne smije se loviti tuna manja od 30 kilograma.

Nekad se vadi i po pet sati

Zadnjeg dana natjecanja svi se nadaju kapitalcu, tunju preko 100 kilograma, kojeg je nakon dva dana hranjenja i bacanja u more stotina kila srdela lakše uloviti. Nadaju se i da će prestići najveći ulov, tunu od 99,4 kg koji su dan ranije upecali Vodičani s broda Bakul s vođom broda Antonom Rocom. Njih ipak na koncu nitko nije uspio nadmašiti pa su dobili nagradu za najveću ribu natjecanja.

Brzo nakon puštanja jedne tune, iskusnoj posadi Liminija, zagrizla je još jedna. Već je kasno pa su ovu odlučili izvaditi. Umjesto rezanja flaksa tada se tuna harpunom privuče na brod. Zbog toga dolazi do obilnijeg krvarenja tune pa nekada javno vaganje ne izgleda baš privlačno. Kasnije je vaga pokazala da se radi o tuni od 80,1 kilograma.

- S vađenjem tune nema pravila. Nekad traje tri minute, a nekad tri sata. Jednom sam je vadio pet sati, a osim s tunom, borio sam se i s modruljem koji ju je vukao u dubinu i pomalo grizao - kaže iskusni tunolovac Mladen Marković, čiji je najveći ulov kapitalac od 173 kilograma.

Svaki brod ima sonar kojim se locira riba ispod broda, a najčešće zagrize na dubini od 70-ak metara. Dakako, važno je iskustvo i privlačenje tuna bacanjem srdela. Tunja se može loviti i na šaruna i plavicu.

S nama na brodu je i jedan od najvećih stručnjaka za morske pse, predstojnik diplomskog studija Morsko ribarstvo na splitskom Sveučilištu Alen Soldo.

- U Jadranu stalno ili povremeno živi 29 vrsta morskih pasa. Samo su dvije vrste opasne, velika bijela psina i psina dugonosa, ali one se vrlo rijetko pojavljuju u Jadranu. ostalih 27 vrsta je za ljude potpuno bezopasno - kaže Soldo.

Pobjednici su Murterani

Ivana Bušelić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita je s izvađenih tuna uzimala uzorke leđne peraje iz kojih se može očitati starost ribe te se pomoću njih provode genetička ispitivanja.

Ukupni pobjednik natjecanja je posada broda Moni II iz Murtera s vođom ekipe Brunom Dragičevićem, koja se tako kvalificirala na Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Kostariki.

Na natjecanju je ulovljeno 43 tune od kojih je izvađeno njih13 ukupne kilaže oko 800 kg. Kvota izlova tune, koja je za sva tri dana natjecanja bila 900 kg, mora se strogo poštovati, a svaka se izlovljena tuna i inače prijavljuje s točnom lokacijom ulova, datumom i masom.

Na natjecanju je sudjelovao i bivši košarkaš te novi sportski direktor Maccabija Nikola Vujčić, čija posada nije imala sreće i nisu ulovili nijedan primjerak.

>>Osnovnoškolac ulovio hobotnicu težu od 10 kilograma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije