Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijavljeno 10.402 objekata

Održana tematska sjednica Vijeća o potresu i sanaciji posljedica

Održana 3. sjednica Grada Siska
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
20.10.2021.
u 14:55

Od 1. listopada država je preuzela podjelu i financiranje prehrane te  247 osoba u Sisku prima tople obroke

U Sisku je šteta od potresa prijavljena na ukupno 10.402 objekta od kojih je 824 s crvenom naljepnicom zbog teških oštećenja te još 144 zbog vanjskih utjecaja, sa žutom naljepnicom je ukupno 1.773 objekata. Među crvenim su i 144 stana u jednoj stambenoj zgradi u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisak Capragu koja je i najveći objekt teško stradao u prosinačkom potresu uopće.

Podaci su to izneseni na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Siska, sazvanoj na inicijativu predsjednika Vijeća Bojana Dadasovića, koja je uz gradonačelnicu Kristinu Ikić baniček i vijećnike okupila i sedam državnih tajnika raznih ministarstava, uključenih u proces obnove, te župana Ivana Celjaka.

U kontejnerskim naseljima, ili privremenom smještaju u dvorištima svojih kuća, je trenutačno ukupno 289 osoba u 167 kontejnera i osam mobilnih kućica dok su stradalnici smješteni i u 16 stambenih garsonjera i 12 soba čije troškove plaća Grad Sisak.  

Od 1. listopada država je preuzela podjelu i financiranje prehrane te  247 osoba u Sisku prima tople obroke.
  
- Ukupni trošak Grada u sanaciji posljedica od potresa je za sada 41 milijun kuna, od kojih je 9,8 milijuna išlo na hitne intervencije, tri milijuna za izradu potrebnih elaborata, 13 milijuna za troškove uređenja, postavljanja i opremanja kontejnerskih naselja te plaćanje najamnina onima s crvenom i žutom naljepnicom do kraja svibnja, a sada onima sa žutom naljepnicom, dok država podmiruje crvenima. Na namjenske kartice za građevinski materijal onima s manjim oštećenjima išlo je 6,6 milijuna kuna, 2,2 milijuna kuna su jednokratne novčane pomoći u prvim mjesecima potresa dok je u taj trošak uračunato i pet milijuna kuna koje je gradski proračun „izgubio“ oslobađanjem plaćanja komunalnih doprinosa i naknada – istakla je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček dodavši kako su još devet dodatnih milijuna kuna, van ove cifre, troškovi komunalnih tvrtki za oslobađanje plaćanja vode, odvoza otpada te besplatnog autobusnog prijevoza.

Od države je dobiveno 20 milijuna kuna intervencijskih sredstava, dok je 3,1 milijun kuna prikupljen donacijama te je proračun „u potresnom minusu“ oko 18 milijuna kuna.
  
U međuvremenu su elborati pokazali kako je procijenjeni trošak popravaka na gradskoj imovini i gradnja nekih novih objekata, jer će stari morati biti srušeni, za sada 154 milijuna kuna. Tu nije uključena sanacija Starog mosta, Starog grada i mosta Crnac.
  
„Uputili smo zahtjev Vladi, iz onih obećanih 400 milijuna kuna zajma našoj i ostalim županijama, za beskamatni kredit od 30 milijuna kuna. No, to neće biti dovoljno te ćemo koristiti kredite EBRD-a i Svjetske banke za radove na tim objektima, a kako bi premostili to vrijeme dok nam se u potpunosti ne otvore bespovratna sredstva iz EU koja će biti za tu svrhu.“ – rekla je Ikić Baniček.
  
Iz Ministarstva kulture na sjednici su potvrdili kako će do kraja godine sigurno biti završen plan obnove kulturno povijesne cjeline Grada Siska, koji će uključivati plan obnove zgrada pod kulturnom zaštitom a sve s ciljem čim manje intervencije i promjene vizure Grada Siska, s naglaskom na Rimsku ulicu. Sličan plan za središte Petrinje je u javnom savjetovanju, no u Sisku očekuju jednostavniji proces obzirom da neće biti uklanjanja zaštićenih objekata.
  
Od bitnijih stvari koje su izrečene na sjednici je i informacija kako će se graditi novi Dječji dom obzirom je stari teško stradao.

Župan Ivan Celjak informirao je vijećnike kako je procijenjena šteta u sisačkoj bolnici, na tri najteže stradala objekta koja će ići u konstrukcijsku obnovu, 77,8 milijuna kuna dok će se zgrada uprave morati rušiti. Radovi su u tijeku na Jodnom lječilištu, a elaborat je pokazao kako će konstrukcijska sanacija Doma zdravlja Sisak koštati 16,4 milijuna kuna.
  
„Dogovorili smo da se one ordinacije primarne zdravstvene zaštite koje su sada u kontejnerima presele u prizemlje Ureda za obranu, kojeg je županijska uprava dobila na korištenje od države za svoje potrebe. Radovi na prilagodbi prostora su u tijeku.“ – rekao je župan Celjak.
  
Inače, rečeno je, 110 objekata je u Sisku u postupku rušenja, kao hitno uklanjanje zbog ugroze sigurnosti. Od toga je 41 objekt uklonjen, a pet je otvorenih gradilišta.

>> VIDEO Najavljena šira primjena COVID potvrda: Bit će potrebne i za shopping centre?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije