Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA VJEŽBA

Hrvatski vojnici 'napali' slovenske i vojnike iz Bosne i Hercegovine

vojna vježba
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/10
14.09.2015.
u 16:24

"Cilj je da postignemo interoperabilnost, uigranost multinacionalne oružane postrojbe"

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja odigravala se prava bitka; pripadnici hrvatske vojske, pješačke gardijske postrojbe, napali su slovenske i vojnike iz Bosne i Hercegovine. Napad jednih i obranu drugih pomno su pratili ocjenjivači, pripadnici Slovenske i Američke vojske koji su ocjenjivali spremnost i uigranost međunarodne vojne postrojbe.

Naime, od 9. pa do 22. rujna  održava se međunarodna vojna vježba u kojoj sudjeluju Oružane snage RH, Zapovjedništvo američkih snaga za Europu, Slovenske oružane snage i zemlje partneri; Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, zatim Kosovo i Velika Britanija. Vježba se održava na vojnom poligonu kod Slunja, simulacijskom središtu u Zagrebu, zatim na vojnim poligonima u Sloveniji, te u Združenom multinacionalnom simulacijskom centru u Njemačkoj. Kod Slunja su vojnici uvježbavali nalaženje neprijatelja, zatim organizaciju napada i obrane.

– Cilj je da postignemo interoperabilnost, uigranost multinacionalne oružane postrojbe kako bismo mogli odgovoriti na bilo koju misiju koja nas, kao članice NATO-a, u budućnosti čeka. To znači svladati neprijatelja uz što manje, odnosno po mogućnosti bez žrtava – kazao je general pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Na vježbi na vojnom poligonu sudjeluje čak 900 vojnika, od čega je njih 300 iz Hrvatske. Uvježbavanje u Hrvatskoj dio je zajedničke vježbe u sklopu koje će sudjelovati čak 1800 vojnika koji će naučeno pokazati u zajedničkoj vježbi u Sloveniji, na vojnom poligonu Poček.

>> Ratne igre vode do sukoba Rusije i NATO-a?

Komentara 12

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:49 14.09.2015.

....partneri; Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, zatim Kosovo i Velika Britanija. netko hvali, sigurno zbog Kosova ne sudjeluje..

ST
strsljen2013
21:14 14.09.2015.

Šta su slovenci uspjeli skupiti vod?

KR
kruti2
17:06 14.09.2015.

braća s rusima vežbaju,ihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije