Naslovnica Vijesti Hrvatska

Održana komemoracija za žrtve logora Stara Gradiška

Neki koji su imali sreću preživjeti sva stradanja, došli su odati počast žrtvama i prisjetiti se strahota logora.
03. veljače 2014. u 18:33 0 komentara 668 prikaza
Logor
Foto: Željko Gašparović/VLM
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Sisačko moslavačke županije, svake godine obilježava zatvaranje logora u Staroj Gradišci. Tijekom 1991. godine sve do njegovog zatvaranja zatočeno je 322 osobe, a sve do kraja lipnja 1992. godine kroz ovaj logor prošlo je oko 1000 osoba, Hrvata, Bošnjaka i Srba ili su prošli torture drugih logora. Najmanje sedmero zatočenika je ubijeno. Logor Stara Gradiška danas je nijemi i oronuli svjedok boli i muka zatočenih hrvatskih branitelja ali i civila koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, rečeno je na današnjoj komemoraciji u krugu.

Neki koji su imali sreću preživjeti sva stradanja, došli su odati počast žrtvama i prisjetiti se strahota logora. Među njima tada najmlađi, Goran Bušić, koji je s nepunih devetnaest godina zajedno s Dubravkom Pavulinom iz Siska, prošao torture i glinskog zatvora. Obojica su bili u obrani Komareva kod Siska, a nakon zarobljavanja i fizičkog zlostavljanja u Glini, prebačeni su u Staru Gradišku. 

- U maloj sobici nas je bilo preko 40. Stalno smo morali gledati u pod, nismo smjeli razgovarati između sebe, a da ne govorim o svem drugom što smo trpjeli. Iako smo ovdje bili nešto više od mjesec dana dok nismo razmijenjeni posredovanjem Međunarodnog Crvenog križa i sada osjećamo posljedice logora, kazali su Goran i Dubravko. 

Logor su prošli i pripadnici novljanske 125. brigade, Milan Jurić i Živko Matekalo, zarobljeni u studenom 1991. godine, s još devetnaestoricom branitelja u šumskom dijelu brda iznad Novske. Kažu kako su ih zarobili domaći srpski teritorijalci, dvojicu su im prijatelja odmah ubili, a jednoga po dolasku u logor. -Uvijek se naježim kada dođem na ovo mjesto, naviru mi bolna sjećanja, a poslije danima ne mogu zaspati, rekao je Matekalo.

- Ovo mjesto nas upozorava kako ne smijemo dopustiti ponavljanje događaja s ovakvim posljedicama koje predstavljaju kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda i odredbi međunarodnog humanitarnog prava, naglasio je Ivan Grujić, izaslanik ministra branitelja.

I drugi govornici su potvrdili da se ovakvim obljetnicama čuvaju i promiču vrednote Domovinskog rata i promiče dostojanstvo hrvatskih branitelja, a kako je istaknuo novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, o svemu je važno poučavati mlade naraštaje. 

Vijence i cvijeće kod spomen ploče položili su predstavnici udruga logoraša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, predstavnici drugih braniteljskih udruga, općina i gradova. U ime predsjednika Republike Hrvatske, vijenac je položio Siniša Jurković, general, ponovivši da je dužnost, očuvati ovakva mjesta tragedije i stradanja. Kako se moglo čuti, u planu je uređenje Memorijalne sobe te podizanje spomenika za sve koji su prošli, u raznim povijesnim razdobljima, torture i patnje zatvora i logora Stara Gradiška.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.