PROMO

Održana je prva akcija pošumljavanja opožarenih područja dalmacije u sklopu projekta „Boranka“

Održana je prva akcija pošumljavanja opožarenih područja dalmacije u sklopu projekta „Boranka“
Foto: Filip Kovačević/ Savez izviđača Hrvatske
1/19
01.10.2018.
u 12:35

Pošumljavalo se područje Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice) koje je izgorjelo u prošlogodišnjem požaru

U subotu, 29.rujna održana je prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka“. Pošumljavalo se područje Zvjezdanog sela Mosor (ispod Zvjezdarnice) koje je izgorjelo u prošlogodišnjem požaru, a na ovoj akciji sudjelovalo je preko 300 volontera iz raznih dijelova Hrvatske.

Foto: Filip Kovačević/ Savez izviđača Hrvatske

Organizatori akcije su Savez izviđača Hrvatske i Splitski skautski zbor, a osim izviđača i građana iz Splita i okolice, akciji su se pridružili izviđači iz Vinkovaca, Đakovačke Satnice, Otoka, Bjelovara, Varaždina i Čakovca te volonteri Greenpeace-a i Hrvatske lutrije.

Akcije sadnje odvijat će se svake subote u naredna dva mjeseca na lokalitetima u okolici Splita i Solina, a već sada je prijavljeno više od 2500 volontera iz svih krajeva Hrvatske.

Na području koje se pošumljavalo ove subote, Hrvatske šume odredile su vrste koje se sade, a to su čempres, pinija, crni i primorski bor i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.

Vrijedni volonteri u subotnjoj akciji zasadili su preko 3000 novih sadnica te oko kilogram sjemena crnog jasena. S obzirom na, još uvijek, visoke temperature, sve sadnice su zalijevane vodom iz vatrogasnih brentača kako se ne bi osušile nakon sadnje. Sadnje i zalijevanje sadnica će se nastaviti i narednih subota pa je tako u planu samo na ovom području zasaditi 20-ak tisuća novih stabala.

Foto: Filip Kovačević/ Savez izviđača Hrvatske

U sklopu projekta „Boranka“, od ovog tjedna započela je i edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštite šuma i prirode i prevencije požara. Školarci će po završenoj edukaciji isto moći sudjelovati u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Pomoć volonterima u akciji pošumljavanja pružili su pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Split i JVP Split.

Foto: Filip Kovačević/ Savez izviđača Hrvatske

O projektu „Boranka“

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu „Boranka“. U akcijama pošumljavanja sudjelovat će tisuće volontera, a uz izviđače iz cijele Hrvatske, sadnji će se pridružiti brojne udruge, institucije, tvrtke, branitelji, planinari, sportski klubovi, vatrogasci i svi zainteresirani građani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije