Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA GRAĐANE

Odobreno poskupljenje cigareta, kave i goriva

27.05.2009.
u 23:00

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o trošarinama koji će se početi primjenjivati ukoliko ga na idućoj sjednici potvrdi i Dom naroda.

Iako Vijeće ministara nije prihvatilo amandmane zastupnika koji su predlagali dodatno oporezivanje luksuzne robe, predloženi zakon ipak je prihvaćen. Resorna entitetska ministarstva bila su protiv dodatnog oporezivanja luksuznih roba, već su inzistirali na usvajanju zakona u predloženom obliku. Njime se uvodi novi modeli oporezivanja kave, cigareta, benzina i alkohola.

Trošarine za ceste
Na odluku zastupnika očito je utjecalo i otvoreno upozorenje ministra financija Bosne i Hercegovine Dragana Vrankića o štetama koje država gubi zbog odugovlačenja pri usvajanju zakona o trošarinama.

-Ovaj zakon vrijedi oko 300 milijuna maraka, a već smo pola izgubili, jer je prošlo pola godine, a zakon nije primjenjivan, kazao je ministar Vrankić.

U obrazloženju ponuđenih rješenja Vijeće ministara je navelo kako bi usvajanjem zakona bili povećani prihodi na godišnjoj razini za oko 170 milijuna maraka, što se najvećim dijelom odnosi na prihode od trošarina na cigarete i ostale duhanske proizvode. Istodobno, ovim bi se zakonom omogućilo i povećanje prihoda za još oko 120 milijuna maraka na godišnjoj razini na osnovi dodatne trošarine za izgradnju cesta od 0,10 KM po litri goriva.

Zakon donosi i novi model oporezivanja cigareta, tako da bi kutija cigareta bila skuplja za 0,15 KM, dok bi trošarine za uvoz sirove i pržene kave bile povećane za po 0,50 KM po kilogramu.

Domaći proizvođači
Predviđena je i korekcija stope trošarina za alkohol i alkoholne napitke od osam KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, čime se podržavaju domaći proizvođači u povećanju proizvodnje tradicionalnih napitaka u odnosu na napitke proizvedene na bazi etil-alkohola.

Većinom glasova je odbačen prijedlog zastupnika Jerke Ivankovića Lijanovića da se Parlament ne izjašnjava o zakonu dok ne dobije stavove Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine o predloženim amandmanima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije