Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

ODO Vukovar započinje izvid u svezi prenapuhanih cijena obnove u županjskoj Posavini

06. travnja 2017. u 13:35 12 komentara 471 prikaza
Anka Mrak Taritas odrzala je konferenciju za medije na Britanskom trgu.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Općinsko državno odvjetništvo Vukovar naložilo je provođenje izvida  o provedenoj obnovi na području poplavljenih dijelova županjske Posavine. Kako stoji u pojašnjenju odvjetništva, koje je upućeno medijima i potpisano od strane općinske državne odvjetnice Zorice Human, izvidi su naloženi temeljem anonimnog podneska s priloženim novinskim tekstom u kojem se navodi da su građevinske tvrtke koje su izvodile radove ugrađivale manje kvalitetne materijale, a u troškovniku prikazivale kvalitetnije i skuplje materijale.

U pojašnjenju odvjetništva stoji i kako su se iznosile tvrdnje da su tvrtke koje su izabrane na natječaju za obnovu, odnosno koje su sklopile ugovore s Ministarstvom uz proviziju davale, odnosno prepuštale poslove malim tvrtkama te su prema tvrdnjama novinskog članka zarađivale na opisani način, a da posao zapravo nisu izvršile.

- U navedenom predmetu ovo državno odvjetništvo naložilo je provođenje izvida o pojedinostima kojih se ne može govoriti sukladno čl. 36. st. 1. Zakona o državnom odvjetništvu kojim je propisano da su državni odvjetnici dužni čuvati tajnost klasificiranih podataka ili podataka koji su zakonom proglašeni tajnim, a čl. 36. st. 3. t. 2. istog Zakona je propisano da se u radu državnog odvjetništva smatraju tajnim spisi do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti iz čl. 213. st. 2. Zakona o kaznenom postupku ili odbačaja kaznene prijave, stoji u odgovoru odvjetništva.

O troškovima obnove oštećenih objekata u Gunji prije nekoliko dana govorio je i načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić koji je radi, kako je rekao, brojnih pritužbi mještana, zatražio i neovisnu procjenu od strane neovisnog građevinskog vještaka. Ta procjena je pokazala kako su stvarni troškovi obnove, po kvadratnom metru, niži za više od 5.000 kuna.

- Sudski je vještak utvrdio da su stvarni troškovi gradnje kuća nakon poplave u Gunji iznosili 6.800 kuna po metru četvornom s uključenim Porezom na dodanu vrijednost, odnosno s cjelokupnom projektnom dokumentacijom 6.940 kuna po metru četvornom. Gradnju tih istih objekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja platilo je čak 12.750 kuna po četvornom metru što je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš, rekao je Lucić koji smatra da je upravo Mrak Taritaš najodgovornija za sve što se događalo tijekom obnove pa tako i cijene. 

>> Načelnik Gunje optužuje Anku Mrak Taritaš: 'Na svakom obnovljenom kvadratu je razlika od 5.810 kn'

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Anki bi baš dobro stajalo narančasto zatvoreničko odijelo. Bila bi glavna frajerica u Remetincu.

 • Banderasjezakon:

  jedva čekam da završi u zatvoru ova Anka

 • KraljErik0:

  lopine nikak da se namire, prvo su probrstili državnu blagajnu sad bi zagrebačku!