Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnovnoškolci

Odlučili ste da je bolje da djeca pješače, a vama je prijevoz plaćen

'Zagorje, Oroslavje, Djeca iz Krusljevog Sela ipak se voze, ali roditelji moraju platiti polovicu iznosa od cijene karte, snimio: Mladen Kukas'
''
15.09.2010.
u 10:45

U Gradu kažu da će plaćati pola iznosa za prijevoz, iako to nisu obvezni učiniti, a pola će morati plaćati roditelji.

Početak nove školske godine obilježio je nesporazum o prijevozu djece iz Krušljeva Sela koja putuju u Osnovnu školu u Oroslavju. Riječ je o učenicima od petih do osmih razreda, dok učenici prva četiri razreda pohađaju tamošnju područnu školu.

Autobus prolazi

– Djeci je prvi dan škole rečeno da se od sutra na istoj ruti, Stubičke Slatine – Krušljevo Selo – Oroslavje, ne mogu više voziti s djecom iz Stubičke Slatine jer nije riječ o udaljenosti većoj od pet kilometara. Da, to je točno, no autobus prolazi istom rutom pa ne znam kako voze za isti novac, a Grad Oroslavje ne plaća za djecu iz Krušljeva Sela, a navodno prijevoz sufinancira i Krapinsko-zagorska županija. Roditelji uopće nisu obaviješteni o svemu, a isto tako nitko ih nije pitao žele li sufinancirati prijevoz. Gradski oci odlučili su kako je bolje da djeca pješače prometnom cestom bez nogostupa, a roditelji, ako ne žele da im djeca pješače, neka dežuraju doma i voze ih u školu i natrag. Istodobno ti isti gradski oci dobivaju naknadu za prijevoz i plaćeni su im svi putni troškovi i dnevnice", pisalo je u dopisu koji je u ime roditelja Krušljeva Sela medijima, ali i različitim institucijama poslao Darko Krušelj. Pokrenuta je i stranica na Facebooku pod nazivom "Stop diskriminaciji" uz ocjenu da je riječ o diskriminaciji djece iz Krušljeva Sela pa je najavljena borba protiv takva ponašanja.

U Gradu ističu da se djeca i dalje voze, no Grad više ne može sam plaćati pun iznos prijevoza za djecu koja na to po zakonu nemaju pravo pa će roditeljima biti ponuđeno da plaćaju pola iznosa. Kako ne vrijede lanjske cijene, po djetetu će Grad i roditelji ove godine plaćati svaki po 150 kuna.

Nitko ne obvezuje

– Nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji djece, no poznato je da se prijevoz ne subvencionira učenicima viših razreda koji žive manje od pet kilometara od škole. Grad je lani financirao prijevoz djece iz Krušljeva Sela u iznosu od 4600 kuna mjesečno, što je na godišnjoj razini 46.000 kuna. Grad sada ne može financirati cijeli iznos, ali spreman je sufinancirati pola iznosa – rekao je gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa.

Valja napomenuti da je riječ o cesti kojom vozači često voze brzo, a nogostupa nema.

- Nijedan zakon, propis ni uredba ne obvezuje grad da plaća prijevoz djeci koji ne želi platiti Ministarstvo. No mi to ipak činimo, prošle godine u cijelosti, a ove polovicu iznosa. Sufinancirali smo sa 50 posto i prijevoz djece nižih razreda koja iz Slatine i Krušljeva Sela dolaze u matičnu školu iako imaju područnu školu. Naravno, to se podrazumijevalo, nitko to nije pohvalio, a mnogi su danas spremni neargumentirano napadati – kaže gradonačelnik Tuđa. Tako se djeca iz Krušljeva Sela ipak i dalje voze u školu, no dio cijene karte morat će platiti i roditelji.

Komentara 1

LU
ludva
21:38 15.09.2010.

malo se pretjeruje mislim.. i prije neki deset, petnaest godina djeca su još pješačila kilometrima.. Još nekoliko godina prije djeca su u školu putovala biciklima.. naši roditelji nisu ni znali ni za autobus... za srednju školu se plaćala puna cijenana karte i nisi se mogel za niš izboriti..istina bile su i drugačije cijene benzina.. Mislim da ima puno većih problema koji se ne posvećuje dovoljna važnost.. kvalitetni izvanastavni sadržaji.. nogostupi i rasvjeta do škole... tome bi se trebalo pozabaviti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije