Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo udruge franak

Odluči li Ustavni sud u korist banaka, djelovat ćemo s ciljem poništenja svih kredita u švicarcima!

franak
Foto: Thinkstock
15.10.2015.
u 14:07

Ovim putem pozivamo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da konačno otvori ovaj predmet i pokrene postupak utvrđivanja počinjenja kaznenog djela prijevare.

Udruga Franak poslala je otvoreno pismo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, Ministarstvu financija, Saborskom odboru za financije i državni proračun, Odboru za zakonodavstvu, Hrvatskoj narodnoj banci, Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci. 

"Udruga Franak došla je u posjed sljedećih dokumenata: Direktiva 2014/17/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 4. veljače 2014. o ugovorima o potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine i o izmjeni direktiva 2008/48/EZ i 2013/36/EU i Uredbe (EU) broj 1093/2010. Iz te Direktive i mišljenja ECB, vidljivo je da se još od 2011. godine upozorava države članice, odnosno nacionalne parlamente na tečajni rizik.

Dana 17. rujna 2015. godine, u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Prijedlogu  o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Tijekom te rasprave, ministar financija Boris Lalovac i predsjednik Saborskog odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković javno su izjavili da se banke nisu zaduživale u švicarskim francima, a te tvrdnje su temeljili na podacima iz biltena Hrvatske narodne banke. Podsjećamo da su te podatke za Udrugu Franak znanstveno obradili profesori Lovrinović i Jakovčević koji su nakon toga bili izloženi žestokim napadima iz bankarskih krugova, a Hrvatska udruga banaka je pismom zatražila da ih se udalji s Ekonomskog fakulteta.

S obzirom na razna nagađanja objavljena ovih dana u medijima, kojima se zastrašuju korisnici kredita, mi želimo upozoriti nadležne institucije i javnost da će, u slučaju da Ustavni sud odluči u korist banaka po njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o potrošačkom kreditiranja, Udruga Franak intenzivno djelovati s ciljem poništenja svih kredita s valutnom klauzulom CHF.

Ovim putem pozivamo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da konačno otvori ovaj predmet i pokrene postupak utvrđivanja počinjenja kaznenog djela prijevare. Tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, više puta se ustanovilo da banke nisu imale pokriće u švicarskim francima i da su građani prevareni. Zbog toga, nužno je pokrenuti ovaj postupak prvenstveno kako bi se obeštetili svi oni koji nisu obuhvaćeni ovim Zakonom i koji su svoje kredite otplatili, konvertirali, ovršeni su ili deložirani.

Već četiri mjeseca naš predmet leži u ladici Državnog odvjetništva te nismo primili niti poziv da dostavimo dodatne dokazne materijale u skladu s našim zahtjevom u prijavi. Još jednom pozivamo Državno odvjetništvo da konačno počne raditi svoj posao i da ozbiljno shvati mnogobrojna upozorenja koja su došla iz Hrvatskog sabora. Ukoliko Državno odvjetništvo propusti djelovati i građani budu prepušteni sami sebi, Udruga Franak će organizirati korisnike kredita kako bi podigli grupne tužbe za utvrđenje ništetnosti svih ugovora o kreditu s valutnom klauzulom CHF.

Dvije su najvažnije stvari koje se trebaju naglasiti, a vezane su za problem kredita vezanih uz CHF: 1) Europska središnja banka (ECB) je na vrijeme upozoravala na aktiviranje vautnog rizika u zemljama u kojima su banke odobravale takve kredite među kojima je i Hrvatska, 2) Europski parlament i Vijeće su u svojim direktivama upozoravali hrvatske vlasti na nužnost veće zaštite korisnika financijskih usluga.

PIsmo u cijelosti pročitajte ovdje: 

 

Udruga Franak – otvoreno pismo

Komentara 13

GR
greenvest
18:06 15.10.2015.

Možete se žaliti Upravi Vodovoda.

Avatar nekakav
nekakav
16:37 15.10.2015.

a koga je uopće briga za zadužene? ajmo, iskreno. osim ako nije netko vaš, svima se fućka (premiejrov izraz) za zadužene. tko se i kako zaduživao, zašto.. svaka priča ima svoju pozadinu. kakve veze ima to što se banke nisunisu zaduživale u švicarcima? jel to baš tako nužno bilo, da bi sad cijela priča propala? ako ćete sve tako htjeti vraćati na početak, onda priča može krenuti za sve totalno drugačije. vratite vi banci glavnicu, u kunama, koju ste i primili, a na povrat uplaćenog novca čekajte. zašto bi čekali? pa to je u rangu vaših traženja. vi ste se zadužili u protuvrijednosti franka, izraženo u kunama. jel tako? i obvezali se vraćati kredit u ratama po tečaju franka na dan dospijeća rate, u kunama. što je tu spornog? to što vaš stan/kuća ne vrijedi danas kao što je vrijedio 2006.-e? ne vrijedi ni auto iz 2008.-e, pa nitko ne priča o potrebi vraćanja novca autokuća. ne vrijedite ni vi danas kao 2005.-e, jelda.. posuđeno se mora vratiti. ako su banke nešto krivo napravile sa dizanjem kamata, tu ih možete malo pričepiti. al za razlike tečaja, e tu nas, porezne obveznike, nećete u svoja kola upregnuti. taj dug vam mi nećemo servisirati. već smo dosta ove godine dali za vaše rate. preko 600 mil kuna. zašto bi država uopće ti nešto ulazila u odnos vas i banke? vi ste posudili novac po jasnim uvjetima. izvolte vratiti posuđeno, sa kamatama. nije vam jasno bilo? kolko godina ste imali? ne valjda 11. niste bili svjesni mogućnosti promjena tečaka franka u idućih 30 godina? je, onda je krajnji trenutak za posjetu psihijatriji. kak oto da na poslu jeste svjesni odgovornosti, mogućnosti nekih promjena? zašto šoferi zet-a ne izađu iz tramvaja, jer eto u tramvaj se može zabiti kamion, i oni poginuti? ili im otkažu kočnice, pa ubiju nekog? zašto je eduardo znao potpisati masne ugovore, ali kad je trebao platiti svoje obveze nije znao što potpisuje? kako smo svi kratke pameti.

DU
Deleted user
16:20 15.10.2015.

Uopće ne razumijem stav Franak - što su oni mislili kad su potpisivali, da će tečaj i kamata na jednu od vodećih europskih valuta biti pribijeni čavlom - samo zato jer su se oni zadužili u toj deviznoj klauzuli na 20-30 godina? Imali su povoljnije razdoblje, mjereno otplatama eurskih ili kn dužnika i to je trajalo do 2010. godine - zašto se onda nisu zauzimali za euro/kn dužnike, njima je i tada bilo teško, a bogme i danas jer je kamata na eurske blizu 6-7 %, a na kn kredite (gdje nema valutnog rizika) i blizu dvoznamenkastog broja? Ne, onda se pametovalo i rugalo uokolo (utipkaje u tražilicu: Švicarci su sve do 2010. bili u plusu, rugali se eurima...). Nije pojava da se propeo CHF plod bankarskih manipulacija kao takvih nego strahovitih falš bilanci Grčke 2010. kad se ustanovilo da je nešto trulo u euro-zoni i posljedično je oslabio euro, dok je CHF postao sigurno zavjetište za mešetare. I da se napiše još nešto - ta udruga je prodala tezu da je riječ o visokotoksičnim kreditima itd. Pa onda pogledajte u retrovizor -jedno vrijeme je čak 60 % svih automobila u RH prodavano na kred. linije u CHF jer su auto kuće imale partnerske ugovore s bankama i odmah slale kupce tamo. I što bi ? Velika većina tih kupaca je prošla povoljnije nego da se zadužila u eurima jer su to bili kratkoročni (2-5 godina) krediti i gro ili u cijelosti otplaćen do 2010. godine. Kako se to uklapa u tu tezu o visokotoksičnom bankarskom proizvodu? Nikako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije