Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
II. hladni rat

NATO od Zagreba ne traži snage za brzo djelovanje

Nato
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
05.09.2014.
u 20:30

Ivo Josipović
: Ovo je odlučna poruka Moskvi da odustane od agresivne politike

Mislim da će ovaj usuglašeni, odlučan pristup biti jasna poruka za Moskvu da treba pregovarati i da treba odustati od agresivne politike – izjavio je predsjednik Ivo Josipović u Walesu neposredno nakon što je danas na summitu NATO-a zajedno s liderima 27 drugih zemalja članica odlučio da će vojni savez formirati novu snagu za brzo djelovanje koja će, u sklopu Akcijskog plana o pripravnosti, biti u nekoj vrsti trajne ophodnje srednjom i istočnom Europom, spremna za borbeno djelovanje u roku od dva do pet dana. Predsjednik Josipović naglasio je da se ne planira da te nove NATO-ve snage budu izvan područja NATO-a.

– Nitko nije niti predlagao niti prihvatio da neke snage za brzu intervenciju odlaze u Ukrajinu. To odmah svima mora biti jasno – dodao je Josipović.

Spremni za dva dana

Britanski premijer David Cameron drugog dana summita obećao je da će Velika Britanija odobriti sudjelovanje 3500 svojih vojnika u vježbama NATO-a u istočnoj Europi u sljedeće dvije godine, a njegov ured pojasnio je da to ne znači slanje 3500 vojnika u novu NATO-vu “udarnu snagu” za brzo djelovanje jer će ta postrojba imati ukupno 4000 vojnika, a Britanci će u njoj sudjelovati s tisuću svojih vojnika. Tom postrojbom za brzo djelovanje zapovijedat će britanski general, a ne očekuje se da bude operativno spremna prije kraja 2015., pojasnili su za BBC izvori iz ureda britanskog premijera. No, saveznici unutar NATO-a nadaju se da će već sama odluka o formiranju odvratiti Rusiju od agresivne politike.

Josipović, Pusić i Kotromanović naglasili su da nije bilo zahtjeva da se hrvatski vojnici pridruže toj postrojbi za brzo djelovanje.

– Bez obzira na to hoće li doći poziv ili neće, a sada ga nije bilo, angažman naših snaga izvan RH nije moguć bez odluke Sabora – rekao je predsjednik Josipović.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

– Mi stalno imamo spremne snage u HV-u. Nema zahtjeva za odlazak naših vojnika u Ukrajinu niti će ga biti. Ali, naravno, NATO mora imati spremne snage u slučaju bilo kakve krize – dodao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Potpredsjednica Vlade i šefica hrvatske diplomacije naglasila je kako Hrvatska zbog svoga zemljopisnog položaja “ima dodatni značaj u obrani NATO-a općenito”. No, na novinarsko pitanje znači li to da će Hrvatska biti odabrana za izgradnju nove NATO-ve baze, Pusić je odgovorila negativno.

– Nije se govorilo o NATO-voj bazi u Hrvatskoj, ali govorilo se o spremnosti Hrvatske u obrambenom smislu i ulozi Hrvatske u stabiliziranju regije – rekla je.

Drugog dana summita trajala je rasprava o tome kako u pisanim zaključcima formulirati izraz o tome da vojni proračuni država članica NATO-a moraju biti barem dva posto BDP-a. To pravilo u NATO-u postoji već godinama, no trenutno ga poštuju samo 4 zemlje – SAD, Velika Britanija, Estonija i Grčka. Rasprava na summitu vodila se oko toga treba li u pisanim zaključcima to naglasiti kao obvezu ili kao željeni cilj koji treba doseći u sljedećih desetak godina. Prvi izraz je čvršći, a drugi blaži. Njemačka na obranu troši 1,3 posto, Italija 1,2 posto, i mnoge zemlje nemaju mogućnosti povećavati vojne proračune do razine iznad dva posto.

Veći izdaci za vojsku

Ni Hrvatska nije mogla obećati da će doseći razinu od dva posto BDP-a za vojni proračun, već je umjesto toga obećala da neće smanjivati postotak koji izdvaja za obranu.

– MORH će zadržati proračun na ovoj razini. A od prodaje nekretnina i prodaje viškova oružja namaknut ćemo dodatna sredstva s kojima ćemo raditi na modernizaciji i opremanju HV-a do poželjnih 20 posto – rekao je Kotromanović. Na ovom je summitu, naime, također naglašeno kako 20 posto od ukupnog vojnog proračuna svake zemlje treba ići na modernizaciju.

>> Josipović na večeri s liderima NATO saveza u Cardiffu

>> 'Za Putina smo spremili brzu udarnu postrojbu'

Komentara 56

NE
Neonacionalist
16:34 05.09.2014.

Pogledajte samo kako iskače svojom pojavom naš vrli predsjednik, potpuno je zasjenio Obamu i ove ostale bezveznjake, pogledajte samo kako je mudro sklopio ruke u oblik piramide, to je odlika izuzetno inteligentnih osoba, taj stas, ta prodornost, to državničko držanje, ma nešto predivno .

ST
stefj
16:22 05.09.2014.

He, he, previše su naslikavali Kolindu na summitu, pa je morao i on reći nešto da ne ispadne da je samo tamo statirao, te otišao jesti i piti...

ME
Merlin
16:29 05.09.2014.

dobro a kak se to drži šlampavo i mlitavo, ko gumena lutka s opuštenim trbuhom koji se nazire ispod pretijesnog ili loše skrojenog? sakoa..užas..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije