Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEROJI Na prijedlog branitelja

Odlikovanje vukovarskom Schindleru

05.11.2008.
u 19:28

Nemam komentar. Postupio sam tada kako sam mislio da je najbolje. Nisam ni razmišljao o mogućim posljedicama. Ne volim govoriti o sebi, neka govore drugi – kratko nam je danas rekao Aleksandar Jevtić, Vukovarac srpske nacionalnosti kojega je predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao za zasluge tijekom Domovinskoga rata.

Prema navodima Danijele Barišić, pročelnice Odjela za informiranje Ureda predsjednika, Aleksandar Jevtić odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u spašavanju života hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata i promicanje moralnih društvenih vrijednosti. Inicijativu za Jevtićevo odlikovanje još u prosincu 2005. godine pokrenuo je Zoran Šangut, vukovarski branitelj, logoraš i predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91.

Ponosan na odluku
– Ponosan sam na ono što je Aco te 1991. godine učinio, kao i zbog odluke predsjednika Mesića i hrvatske države koji su na pravi način vrednovali njegove zasluge. Inicijativu smo dali zbog svega što je Jevtić učinio za Vukovarce u logoru Stajićevo nakon pada Vukovara, kada je, riskirajući vlastiti život, spasio više od 150 zatočenih Hrvata – rekao je Šangut.

Objašnjavajući događaje iz Stajićeva, Šangut je rekao da je Jevtić, koji je i sam bio zatočen i pretučen, prepoznao zapovjednika logora koji je nekada bio njegov zapovjednik u JNA. To mu je omogućilo da u drugi dio štale, gdje su bili smješteni Srbi, prebaci i mnoge branitelje, znance hrvatske nacionalnosti, i tako ih spasi od maltretiranja. Time im je možda sačuvao i život. Među onima kojima je tada pomogao bio je i Predrag Matić Fred koji je istaknuo veliku Jevtićevu hrabrost i opasnost kojoj se izložio.

Mjerenje dobrote
– U to vrijeme glava se gubila za beznačajne stvari, a on je imao hrabrosti pomoći zatočenim Hrvatima i braniteljima. Govorio je da je to učinio spontano i ljudski, što mu i vjerujem, jer da je imalo razmislio o onome što bi ga moglo snaći, ne vjerujem da bi se usudio učiniti takvo što – rekao je Matić koji Jevtića, još od vremena kada se dobrota mjerila u apotekarskim količinama, naziva vukovarskim Schindlerom.


Spasio život bratu Blage Zadra

I Stanko Zadro, brat legendarnog Blage Zadra, smatra da je Jevtić odlikovanje zaslužio.
– Ne znam je li Aco jedini Srbin s okupiranih područja koji je odlikovan, ali znam da je on to odlikovanje zaslužio. U to vrijeme pomagao nam je koliko je mogao, pa i meni je možda spasio život. Da su otkrili da pomaže bratu Blage Zadra, pitanje je kako bi i sam prošao. I poslije nam je pomagao, donosio cigarete, kruh, kekse i slično. U svakom slučaju, još jednom mu hvala na svemu – rekao je Zadro.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije