Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELA SEZONA

'Odlično su rodile, još da nije ove vražje korone'

Jagode
Foto: Robert Mihaljević
1/4
26.04.2020.
u 15:37

Hrvatsko selo jagoda s oko 300 stanovnika ima čak 32 OPG-a s plantažama jagoda. Kažu, najslasnijih u regiji

Počela je sezona štandova sa slasnom proljetnom delicijom u Čukovcu kod Ludbrega.

Ne zovu to mjesto samo tako Selom jagoda. Ima 300-tinjak stanovnika i čak 32 prijavljena OPG-a koji imaju plantaže jagoda. Od toga odlično žive. Procjenjuje se kako godišnje u prosjeku, ovisno o tome kakva je sezona, proizvedu više od 200 tona crvene slastice. A kažu da su čukovečke jagode posebno slasne.

Već od nedjelje prijepodne štandovi uz cestu bili su načičkani plastičnim mjericama od 250 grama prepunim crvenih plodova. Cijena mjerice – deset kuna. Kilogram se, dakle, prodaje za 40 kuna, ali cijena će, kažu, vrlo brzo na 30, čim se čukovečka zelena polja još jače zacrvene.

"Sezona je odlična, jagode su baš dobro rodile. Istina, bilo je nešto mraza koji nam je pofurio dio uroda, ali inače smo zadovoljni“, priča nam u nedjelju Ljiljana Lazić iz Čukovca, čiji je OPG jedan od najvećih uzgajivača u selu.

Foto: Robert Mihaljević

Na svakom štandu dezinficijensi za ruke, a gotovo svaki prodavač na licu ima zaštitnu masku i moli kupce da se drže distance. Plantažeri strahuju da će im epidemija otežati prodaju jer je bilo mnogo kupaca iz susjednih županija. Sad su granice županija zatvorene.

"Super je sezona, urod je baš dobar. Još da nije ove vražje korone“, smije se gospodin s drugoga štanda dok poslaguje posude sa svojim crvenim blagom.

Je li itko zadnjih godina odustao od uzgoja jagoda u Čukovcu, pitamo. "Nije, svi smo još na okupu. Jedino ne znamo kaj će biti dok mi stari odemo u penziju", kaže gospođa Lazić.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
bolnaistina
17:05 26.04.2020.

Jagode pod hitno u kamion ili kombi i u Osijek na tržnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije