Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odlaze li dizelaši u povijest?

Upravo je dušikov oksid, uz ispuštanje krutih čestica (sitne čestice čađe koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su prema tome mnogo štetniji i prljaviji od benzinskih.
14. srpnja 2016. u 00:08 15 komentara 12213 prikaza
Naslovnica
Foto: VL

Kao izravna posljedica velike prošlogodišnje afere Dieselgate, u kojoj je najveći njemački proizvođač automobila Volkswagen varao na testovima ispuštanja štetnih plinova, njemačka vlada planira do kraja ove godine postrožiti kretanje dizelskih automobila u gradovima, a dugoročno ih potpuno izgnati iz gradskih središta kako bi se smanjila emisija dušikovih oksida (NOx), plinova zbog kojih je VW u svoje automobile ugrađivao ilegalni softer koji je fiktivno umanjivao ispuštanje tih štetnih plinova u atmosferu.

Upravo je dušikov oksid, uz ispuštanje krutih čestica (sitne čestice čađe koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su prema tome mnogo štetniji i prljaviji od benzinskih. On je jedan od glavnih uzročnika smoga. Dizelski motori u prosjeku emitiraju 15 posto manje ugljikova dioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emitiraju četiri puta više dušikova dioksida (NO2) i 22 puta više krutih čestica čađe.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> NATO misija na granicama EU: HV ide na rusku granicu

>> Strategija HDZ-a: Žestoko po Milanoviću pa u Vladu s Petrovom

>> Sisački zatvorenik: Oteo, silovao i opljačkao maloljetnicu u 48 sati bijega

>> Njemačka: Zbog novih ekonormi dizelaši idu u povijest

Ljetna panorama:

>> Leonardo di Caprio u Dubrovniku će snimati novi spektakl o Robinu Hoodu

>> OPG Darka Đurana spasio je od zaborava meso z'tiblice

>> Otkriće: Filistejci nisu bili divljaci, nego trgovci koji su obožavali parfeme

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • rudvanvart:

  Večernjakovci, zašto ste zataškali da je Milanović bio u policiji zbog pranja novca u sdp-u? Cvitan i mediji su sve zataškali, sramota.

 • than:

  Buduci da se ozonski omotac konacno poceo obnavljati na polovima. Mada ce mu trebati i vise od 20 godina da se totalno obnovi, sigurno da ce slijedeci udarac biti na vece potrosace CO2 koji prave efekt staklenika i dizu temperaturu zemlje.

 • Avatar slaven00
  slaven00:

  Norveska pokrece zakonsku inicijativu da prodaju ICE automobila svede na nulu do 2025.