Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odlazak Markovića: Bio uvjeren da će dogovorima sačuvati SFRJ

U ožujku 1989. godine Marković preuzima predsjedništvo Saveznog izvršnog vijeća, odnosno postaje posljednji premijer SFRJ.
28. studenoga 2011. u 09:41 870 komentara 4771 prikaza
ante marković (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ante Marković, zadnji premijer SFRJ, 1989. i u manjem dijelu 1990., dakle u niti godinu i pol dana, uspio je razveseliti tadašnjih 20 milijuna stanovnika bivše države. Država se raspadala zbog političkih trvenja koja je započeo Slobodan Milošević, a Marković je tada bio uvjeren da će političkim dogovorima s Miloševićem i vrhom JNA, koji je nadzirao Veljko Kadijević, uspjeti sačuvati Jugoslaviju. U dogovoru s Europskom zajednicom i SAD-om te uz njihovu materijalnu potporu, krenuo je u stabilizacijski program koji je gotovo preko noći dva do tri puta povećao realne plaće u SFRJ. Maknuo je s novčanice dinara tri nule, proglasio ga konvertibilnim i standard je porastao.

Upad u sustav

Takvo stanje uspio je održati malo više od godine dana, kada Slobodan Milošević upadom u monetarni sustav za Srbiju i JNA izvlači 1,7 milijardi ondašnjih dolara i ruši Markovićev program. Marković je čak s Miloševićem odlazio i na Gazimestan, na Kosovo, i vjerovao V. Kadijeviću. Smatrao je da će uvođenjem višestranačja opstati i Jugoslavija. No, nakon prvih slobodnih izbora u Sloveniji i Hrvatskoj krenuli su snažni zahtjevi za konfederalizmom. Na nekoliko sastanaka Franje Tuđmana i A. Markovića nije dolazilo do dogovora. Marković je uvjeravao Tuđmana da Hrvatska nikada neće postati neovisna jer je Europa i svijet neće priznati.

– Marković je imao mnogo kredibiliteta iz kojeg ništa dobroga nije izašlo. Imao je šansu provesti miran raspad Jugoslavije, no problem je bio što je vjerovao da će on biti spasitelj SFRJ – smatra Slaven Letica.

Kada se raspala i partija, SKJ, poznata je Markovićeva izjava; “Nije bitno da više ne postoji SKJ, bitno da postoji Jugoslavija”. Tako je mislio sve do 7. listopada 1991., kada zrakoplovi JNA raketiraju Banske dvore u namjeri da ubiju Tuđmana, Mesića i Markovića, koji su bili na ručku. Atentat nije uspio i dan poslije RH je proglasila razdruživanje sa SFRJ. Prethodno je Marković, kad je u lipnju 1991. počeo desetodnevni rat u Sloveniji, naredio da JNA zauzme granične prijelaze, no ubrzo je Predsjedništvo SFRJ naložilo povlačenje snaga JNA u RH i BiH. Kao i Budimir Lončar, Marković napušta poziciju i Beograd tek nakon pada Vukovara.

Stabilizacija ekonomije

Kao premijer nakratko je stabilizirao jugoslavensku ekonomiju vezanjem uz tri sidra, zamrzavanje plaća, inflacije i tečaja, ali kako je bio usamljen, program nije bio duga vijeka. Nekoliko godina poslije, uspješno su ga kopirali hrvatski ministri i premijeri Nikica Valentić i Borislav Škegro.

– Imam veliko poštovanje prema Markoviću i onome što je on radio – komentira Goran Radman, koji se u posljednje vrijeme često sretao s Markovićem.

Posljednjih 20 godina Marković je živio na relaciji Zagreb-Beč-Sarajevo, s time da je većina njegovih poslova bila vezana uz rodnu mu BiH. Neko vrijeme radio je kao savjetnik makedonske i vlade BiH, a poslije rata u Bosni razvio je i privatni biznis. Poznato je da je gradio luksuzne stanove u Sarajevu koji su sve do izbijanja krize bili jako traženi, osobito zato što je Marković u Sarajevu imao kultni status. Nakon stanova, s hrvatskim poduzetnikom Brankom Roglićem krenuo je graditi mini hidroelektrane, ali su se poslovno razišli. Iz obiteljskog kruga doznajemo da je posljednji premijer SFRJ umro u snu u Zagrebu, gdje će vjerojatno biti i pokopan. Ante Marković ima dvoje djece, ali ne očekuje se da će oni nastaviti razvijati njegov biznis. Kći, uspješna liječnica, posvetila se svojoj karijeri, dok je sin u mirovini.

– Svi oni koji su ratnu opciju preferirali pregovorima nisu ga voljeli, dok ga je najšira javnost cijenila i doživljavala kao čovjeka mira i napretka. Samostalna Hrvatska nije, na žalost, pokazivala volju da iskoristi njegovo veliko znanje i iskustvo, prije svega na gospodarskom polju – naglasio je Stjepan Mesić u izrazu sućuti supruzi Mariji.

Zdravko Tomac smatra da je Marković bio korektan, no bio je i prva žrtva politike SAD-a koja je željela sačuvati SFRJ. I on, kao i Letica, smatra da je Marković bio politički neuspješan i nesposoban jer je vjerovao da će njegov Savez reformskih snaga Jugoslavije uspjeti politički, a propao je na izborima.

U BiH nema reakcije političara Starija

U BiH nema reakcije političara

Starija populacija, bez obzira na nacionalnost, koja se i danas sjeća Markovićevih reformi s kraja osamdesetih prošlog stoljeća sa žaljenjem je primila vijest o smrti posljednjeg predsjednika vlade bivše SFRJ. To je vidljivo u novinskim i televizijskim anketama, u kojima većina smatra da je umro posljednji vizionar koji je unatoč Miloševićevoj politici bio na dobrom putu da Jugoslaviju sačuva od krvavog raspada. I nešto mlađa populacija s pijetetom se prisjeća Ante Markovića, rođenog u Konjicu, koji je posljednjih godina investirao u graditeljstvo u BiH. Mali je broj internetskih foruma na kojima su se anonimci kritički osvrnuli na lik i djelo bivšeg predsjednika SIV-a. U svim medijima smrt posljednjeg premijera SFRJ bila je udarna vijest. Političke stranke, zauzete propalim pregovorima o ustavnim promjenama u Italiji, jučer se nisu službeno oglašavale o Markovićevoj smrti. To nisu učinili ni njegovi ljubimci iz SDP-a BiH, ali ni stari partijci poput bivšeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Raifa Dizdarevića. Posljednjih desetak i više godina Marković je preko svoje tvrtke i uz pomoć odanog prijatelja glumca Josipa Pejakovića investirao mnogo novca u gradnju stambenih objekata i malih hidroelektrana. U ekskluzivnom razgovoru za Večernjak prije dvije godine u Sarajevu ekonomsku situaciju u Europi ocijenio je vrlo ozbiljnom, dubokom i kompleksnom. Kazao je da ga iz Vlade RH nikad nisu zvali za ekonomske savjete. “U RH me nitko nije ništa pitao, u BiH jesu, ali tko danas sluša ikoga, svi imaju svoj pravac. Kriza je duboka i ozbiljna, traži puno više i savjeta i odgovora”, kazao je tada Marković. (Z. Jurilj)

Milošević je kriv za propast biv&

Milošević je kriv za propast bivše države

2003. Marković je svjedočio i protiv S. Miloševića u Haagu. Milošević je tvrdio da je izmišljotina da je JNA htjela ubiti Tuđmana, Mesića i Markovića u napadu na Banske dvore.

- Raketa je mogla biti lansirana samo iz jednog tipa zrakoplova, a za to su bila osposobljena samo tri pilota JNA - odvratio je svjedok Ante Marković. “Vi ste, kao premijer savezne vlade, naredili aktivnost vojske u Sloveniji” - optužio ga je Milošević.

Markovićevo je tumačenje bilo: u operacijama nisu angažirane niti malobrojne pogranične jedinice niti policija, netko je drugi naredio vojski izlazak iz vojarna u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi topovima i tenkovima izvršio invaziju. Milošević je tada kontrolirao vojni vrh te je JNA upotrijebljena da bi istjerala Sloveniju iz federacije, stoga, zaključio je Marković, “pravi se krivac za rat nalazi tamo gdje vi sjedite”. Marković je posvjedočio; kada je šef glavnog stožera JNA Kadijević došao Markoviću s idejom da uhiti sva republička rukovodstva, Markovića je zanimalo vrijedi li to i za Miloševića, ali mu je Kadijević odgovorio da ne vrijedi jer je “Milošević izuzet zato što jedini podržava ideju Jugoslavije i k tome je želi spasiti”.

Život reformatora Jugoslavije  

Život reformatora Jugoslavije

 

Končar; 1961.-1984.

 

Ante Marković bio je dugogodišnji direktor Rade Končara, koji je u njegovo vrijeme narastao s dvije na 25 tisuća zaposlenih, među kojima je bilo 4,5 tisuća inženjera.

 

Prvi u SRH; 1982.-1988.

 

Uspješan direktor Rade Končara bio je prvi čovjek republičke vlade u Zagrebu, a onda i predsjednik Predsjedništva. S te je pozicije i otišao u Beograd kao hrvatski kadar.

 

Premijer SFRJ; 1989.-1991.

 

Marković je smislio plan za spas Jugoslavije, čak je uspio skresati inflaciju i stabilizirati tadašnji tečaj, nudio je novo lice socijalizma. S. Milošević upadom u monetarni sustav SFRJ sve uništava.

 

Savjetnik; 1992.-2011.

 

Budući da se zalagao za očuvanje Jugoslavije, nije bio popularan u Zagrebu, zbog čega je jedno vrijeme živio u Beču. Povukao se iz politike, ali ne i iz biznisa, savjetovao je BiH i Makedoniju te gradio stanove.

HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'