Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODNI TREND Tvornica Borac iz Travnika jedina u svijetu počela proizvoditi odijela nazvana po novom predsjedniku SAD-a

Odijela Obama iz Bosne hit u Hrvatskoj

08.11.2008.
u 19:07

Može modna kreatorica Sonia Rykiel dizajnirati blještave haljine s likom Baracka Obame, može jednu od tih haljina prošetati Katty Parry, voditeljica na ovotjednoj dodjeli nagrada europskog MTV-a, mogu lik novoizabranog američkog predsjednika “štancati” po običnim majicama koliko hoće, ali samo jedna modna linija elegantnih muških odijela u svijetu i službeno nosi ime Obama.

Proizvode je u tvornici Borac u Bosni, gdje su odijela zadnjih tjedana postala hit, pa se planira povećanje proizvodnje. U četvrtak su odijela Obama stigla u neke dućane u Hrvatskoj – u ostale stižu početkom tjedna – u kojoj su izazvala golemo oduševljenje. Prvo hrvatsko “krštenje” odijelo Obama imalo je jučer – na svadbi u Zadru.

Elegantan i poznat
Ideja da novu liniju nazovu po tada tek predsjedničkom kandidatu pala je na pamet nekome iz kreativnog tima u gluho doba noći. Kome točno, izvršni direktor za razvoj Sead Čurić neće odati. Bilo je to prije nepunih mjesec dana. U Borcu sve ide brzo – jedan dan se proizvod dizajnira, drugi kroji, treći daje ime...


U BiH su odijela postala pravi hit

– Danju mahnito radimo, a onda kasno navečer sjednemo i tražimo imena za nove proizvode – objašnjava Čurić. Na pamet su im padali razni nazivi – svi na “o” zbog pravila da imena muških odijela moraju počinjati na to slovo. Nabrajali su mnogo toga, vodeći se premisom – osvrnite se oko sebe, gledajte svakodnevne stvari. Ali, nekako nije klapalo. Ni jedno ime nije “leglo”. A onda, “izleti” Obama. Netko je povukao dim, drugi su ispustili uzdah olakšanja: To je to.

No nije Obama slučajno izabran, dodaje Čurić: – U prvom redu, to je ime zvučno. Tada je predsjednička kampanja bila u punom jeku, svi su znali tko je on i uz njega su se vezale pozitivne konotacije. S druge strane, Obama je oličenje elegancije. Tek deset posto muškaraca dobro nosi odijela. On je među njima.

“Samo u Bosni!”
Linija Obama u Hrvatsku je došla “tempirano” – u četvrtak ujutro, dan nakon proglašenja pobjednika izbora. Zastupnici Borca za Hrvatsku i Sloveniju – tvrtka Vallera iz Jastrebarskog – istog su dana odijela proslijedili u Zagreb i Zadar...

– Nismo mogli vjerovati da su se toga sjetili – smije se voditeljica prodaje Anita Šehagić. Prvi je kupac, moglo bi se pretpostaviti, bio Zadranin. U četvrtak poslijepodne obilazio je dućane tražeći odijelo za svadbu na kojoj je kum. Kad je vidio Obamu, izbezumio se.

– To mogu smisliti samo Bosanci! – smijao se i – kupio. U trgovine diljem Hrvatske odijelo stiže početkom tjedna. Prodavači su oduševljeni, jedva čekaju da izlože Obamu.

Zasad je na odijelu privjesna, no planiraju krenuti s ušivnom etiketom. Je li privjesna etiketa bila mjera zaštite, u slučaju da pobijedi McCain? – Nikako. Obama bi ostao Obama – odlučan je Čurić.


Dar za novog predsjednika

Odijela Obama dolaze u dvije linije - klasična, od kepera, te svečana, od vune. Takvo će svečano odijelo uskoro lijepo zapakirati Sead Čurić te se uputiti u američko veleposlanstvo. Zamolit će ih da dar proslijede novom predsjedniku. – Ime Obama vjerojatno je došlo iz podsvijesti. Da nema Amerikanaca, ne bi bilo ni BiH, moja su djeca rođena u ratu, pila su mlijeko iz humanitarne pomoći. Mi smo zahvalni i UN-u i EU i SAD-u - govori Čurić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije