Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevareni studenti

Odgojiteljima studij za 1000 eura godišnje

indeks
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
02.06.2014.
u 21:00

Država za Ekonomiju uvijek ima novca, a za nas nema, žale se studentice

Kad su 2011. godine upisale prvu godinu studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno studija za odgojitelja na Učiteljskom fakultetu, naše sugovornice nisu ni slutile da će nakon odrađenog preddiplomskog dijela studija imati problema s nastavkom na diplomskom studiju. Te 2011. studij za odgojitelja, umjesto stručnog, postao je sveučilišni studij, a studentima je rečeno da će nakon tri godine moći upisati diplomski studij.

Sveučilište prihvatilo

– Godina po godina i stigle smo do kraja šestog semestra, pišemo završne radove, učimo za ispite i vjerujemo da ćemo od jeseni krenuti na redovni diplomski studij. Odnosno vjerovale smo u to, a sad ispada da nećemo, nego da ćemo morati upisati izvanredni studij i same ga plaćati tisuću eura godišnje – kažu nam ogorčene studentice. Ipak, odlučile su se boriti za nastavak svog redovnog školovanja pa su potpisale peticiju kojom od dekana i uprave fakulteta traže da im se to omogući. – Sveučilište je prihvatilo naš zahtjev za redovnim diplomskim studijem. Planirali smo 50 mjesta za Zagreb i po 20 mjesta u Petrinji i Čakovcu gdje fakultet ima podružnice. Iako je uvjet za zapošljavanje odgojitelja završen preddiplomski studij, moje je mišljenje da oni trebaju imati što viši stupanj obrazovanja – kaže dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo.

Novac za 90 studenata

Dodaje da je poduzeo sve što je trebalo kako bi od sljedeće akademske godine na njihovu fakultetu zaživio redovni diplomski studij za odgojitelje, ali da sve ovisi o Ministarstvu koje za 90 redovnih studenata treba osigurati novac. – U čemu je problem da Ministarstvo ne može financirati redovno školovanje budućih odgojitelja? Pa na Ekonomiji se svake godine upiše više od 200 redovnih studenata pa plaćaju!? Tražimo da nas se ne diskriminira – kažu studentice, nadajući se, ipak, da će država, odnosno Ministarstvo naći novac i za njihovo školovanje.

>>Osječanin si sam upisivao ocjene i završio fakultet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije