Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Odbor za zakonodavstvo podržao 'lex Agrokor', Grbin: Bit će više štete nego koristi

Zagreb: Na sjednici Odbora za zakonodavstvo raspravljano o Prijedlogu zakona Lex Agrokor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
05.04.2017.
u 10:17

Orsat Miljenić (SDP): Ako zakon ide kao obični, to će biti tema za Ustavni sud

Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je većinom glasova podržao 'lex Agrokor', odnosno Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu - oporbeni SDP i HNS glasovali su protiv, a SDP-ovac Peđa Grbin je poručio da će donošenje zakona državi donijeti veću štetu od predvidljive koristi.

Kao ni Odbor za pravosuđe, niti Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Grbinov prijedlog da se 'lex Agrokor' donese u postupku predviđenom za donošenje organskog zakona, dakle natpolovičnom većinom svih zastupnika (76 glasova).

Ovaj zakon, kao i Stečajni i neki drugi, nije organski, uzvratio je Robert Podolnjak (Most), kojeg zanima temeljem čega Grbin smatra da se radi o organskom.

SDP-ov zastupnik poziva se na ranije obrazloženje ministra pravosuđa Ante Šprlje da se zakonom ograničavaju poduzetnička prava i slobode, objasnio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ). Po dosadašnjim odlukama Ustavnog suda, znamo da to ne bi ulazilo u kategoriju organskog, uzvraća Podolnjak.

Grbinovo viđenje 'brani' Orsat Miljenić (SDP), koji se ne slaže da se zakonom ne diraju temeljna ustavna prava. Ako zakon ide kao obični, to će biti tema za Ustavni sud, kaže Miljenić.

Ministar Šprlje tumači da se 'lex Agrokorom' uređuju slučajevi kad društva, dakle tvrtke od iznimnog značenja, dovedu u pitanje funkcioniranje hrvatskog gospodarstva. Radi se o tvrtkama s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a tako velikih tvrtki u Hrvatskoj je 10 i imaju više od trećine BDP-a, rekao je Šprlje. Predloženi zakon nije paralela Stečajnom, on regulira izvanredne situacije poremećaja tržišta, tumači ministar.

Zakon jest paralela Stečajnom, kad stupi na snagu prestat će svi stečajni i predstečajni postupci, uzvraća Grbin i upozorava kako u zakonu nema iskaza je li usklađen s pravom EU, a upravo o tome bi Odbor trebao voditi računa. To predstavlja prepreku za donošenje zakona, poručio je Grbin.

>> Blokiran i račun Francka, jednog od najvećih dobavljača Agrokora

>> Poznati poduzetnik o ishodima krize: Ne zna se točan iznos prikrivenog financiranja

Komentara 4

ZD
zdepar
13:52 05.04.2017.

Grbin: Bit će više štete nego koristi - tako je sa svime u što sdp i grbin ikada umoče prste

ZD
zdepar
17:43 05.04.2017.

pa što ćemo sad - zborno pjevati tompsona

BI
Binga01
15:05 05.04.2017.

Pa kaj je Gr bin diplomirao i ekonomiju? Pa ni pravo ne zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije