Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadaća Ministarstva

Odbor za Ustav zatražio provjeru potpisa Referendumskog ustanka

peđa grbin, odbor za ustav (1)
Patrik Macek/PIXSELL
22.03.2013.
u 14:15

Vidljivo je da ni za jedno pitanje nije prikupljen broj potpisa predviđen Ustavom. Ova situacija nam govori da nemamo dobru regulativu, rekao je Lesar.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zadužio je danas Ministarstvo uprave da provjeri 480.269 potpisa koje je prikupila građanska inicijativa Referendumski ustanak tražeći raspisivanje referenduma o četiri pitanja - jesu li građani za poništenje pretvorbe i privatizacije, za zabranu rasprodaje državne imovine, prostora i resursa i za zabranu proizvodnje, prometovanja i prodaje GMO proizvoda, a žele i da se građani ponovno očituju jesu li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Za svako pojedino pitanje prikupili su od 116.816 do 124.500 potpisa, što znači da nisu ostvarili uvjete za raspisivanje referenduma budući da su za svako pitanje trebali prikupiti broj potpisa koji čine 10 posto glasova biračkog tijela. Ipak, kada su predavali potpise predsjedniku Sabora ustvrdili su da je iz broja prikupljenih potpisa jasno da građani žele referendum. Sporno je što je među tih 480 tisuća potpisa po nekoliko potpisa istih građana, koji žele referendum o sva četiri postavljena pitanja.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin rekao je da je, s obzirom da je inicijativa za svako pitanje prikupila tek oko 120 tisuća potpisa, jasno da nema elemenata za raspisivanje referenduma, no kad se gleda ukupan broj potpisa, stjeće se dojam da ima dovoljan broj potpisa.

- Imajući u vidu dosadašnju parlamentarnu praksu i obzirom da mi nemamo instrumenata da provjerimo sve ove potpise, zadužujemo Ministarstvo uprave da provjeri sve ove potpise i utvrdi točan broj potpisanih birača, te nam to dostavi natrag u Hrvatski sabor – kazao je Grbin.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar primjetio je kako je inicijativa u svom zahtjevu za raspisivanje referenduma govori kako je prikupila 11,20 posto potpisa svih stanovnika Hrvatske, iako Ustav propisuje da se ne računa postotak stanovništva, već građana s biračkim pravom.

- Vidljivo je da ni za jedno pitanje nije prikupljen broj potpisa predviđen Ustavom. Ova situacija nam govori da nemamo dobru regulativu, pa molim da od Ministarstva uprave tražimo da što prije donose novi Zakon o referendumu kojim ćemo građanima dati jasnije upute oko procedure za raspisivanje referenduma – rekao je Lesar te dodao kako je zbog javnosti važno naglasiti kako je ova odluka o utvrđivanju pravovaljanosti potpisa, iako je jasno da ih nema dovoljno, stvar prakse, a ne pravne norme.

Odbor je jednoglasno podržao prijedlog da se potpisi upute Ministarstvu uprave na utvrđivanje pravovaljanosti, a sa sedam glasova za i dva suzdržana podržao je i Lesarov prijedlog da se požuri Ministarstvo uprave s donošenjem Zakona o referendumu.

>>Referendumski ustanak predao potpise predsjedniku Sabora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije