Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjerodostojnost

Odbor za Ustav šalje potpise za referendum protiv monetizacije na provjeru

Mijat Stanić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
25.11.2014.
u 16:10

Vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj prijedlog došao brzo na dnevni red, ali i osjetio potrebu pojasniti zašto je GONG podržao ovu inicijativu

Odbor za Ustav jednoglasno je odlučio od Vlade zatražiti da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta. Ovu odluku još treba potvrditi Hrvatski sabor. Podsjetimo, inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" koja okuplja široku koaliciju sindikata i udruga predala je predsjedniku Sabora Josipu Leki prije desetak dana 530.853 prikupljenih potpisa.

Vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj prijedlog došao brzo na dnevni red, ali i osjetio potrebu pojasniti zašto je GONG podržao ovu inicijativu.

– Podržali smo je jer smatramo da se ovdje radi o pitanju dobrog upravljanja. Riječ je o nacionalnom resursu koji je važno pitanje u Hrvatskoj. Zamjeramo što nismo dosad vidjeli studiju koja pokriva nekoliko opcija, možda je monetizacija i najbolja opcija, ali ne znamo jer nismo vidjeli studiju – kazao je Zelić te dodao kako zamjera i što nije provedena široka javna rasprava zbog koje možda ne bi bilo ni potrebe za raspisivanje referenduma.

– Kolega postavlja pitanje je li ta opcija dobra uz prijedlog da se zabrani – ironično je primijetio predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Na sjednicu Odbora došao je i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, ali budući da nije član odbora, nije imao pravo govoriti. Poslije je novinarima rekao kako bi volio sudjelovati i u saborskoj raspravi o ovom prijedlogu.

– Očekivao sam od odbora da će predložiti Saboru da se stavi moratorij na sve daljnje postupke vezano za koncesiju autocesta dok se ne provede referendum. Mi i dalje ostajemo kod onoga da uz dobru volju postoji mogućnost da se referendum održi uz predsjedničke izbore jer je riječ o velikom iznosu novca.

Ministarstvo uprave, kad dobije naše potpise, može to provjeriti u roku od dva dana, Ustavni sud, bude bilo potrebe, također se može ubrzati, dakle još postoji mogućnost da se napravi velika ušteda i ne troši proračunski novac, isplati se svima potruditi da se pozabave ovom temom i da u što kraćem roku obave formalne poslove da se referendum još stigne održati s predsjedničkim izborima – optimističan je Stanić.

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" neće mirno sjediti dok njihov prijedlog ne prođe cijelu proceduru, najavljuje Stanić.

– Kako nije upućen zahtjev za moratorij, mi ćemo od Ustavnog suda zatražiti taj moratorij na daljnje postupanje, tako da se, dok se ne vidi što građani žele na referendumu, ne troše dodatna sredstva. Jer sav ovaj daljnji postupak košta, svaka radnja koju sada radi Ministarstvo u svrhu davanja autocesta u koncesiju ima svoju cijenu. Zato ćemo možda i danas podnijeti zahtjev za moratorij. Dobra je okolnost što se ovo pitanje mora riješiti, ako bi se odlučilo na moratorij, onda će to sigurno jako brzo ići, ako ne bude moratorija, onda će sigurno razvlačiti – zaključio je sindikalist Mijat Stanić.

>>HSLS: Monetizacija neće proći, očekujemo ostavku ministra!

>>Naziv inicijative 'Ne damo naše autoceste' je pogrešan jer autoceste nisu naše

Komentara 8

PR
pravica
12:16 25.11.2014.

Bravo Mijate! Samo odlučno naprijed. Definitivno treba „pokazati zube“, mislim da bi i jedna „posjeta“ Markovu trgu kao znak upozorenja dobro došla. Vi u HAC-u možete imati različita mišljenja o mnogim stvarima, ali o ovoj temi morate nastupati jedinstveno i zato svi na jedan kup i zajedno u obranu HAC-a. Sindikati, branitelji…. ruku pod ruku naprijed!!!!!!!

Avatar matalan
matalan
19:45 25.11.2014.

kaljmetini graditelji i brojači glasova, nije im za vjerovati, ceste u najam da se vrate krediti, a uhljebe na burzu neka malo rade kao i ostali narod...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:21 25.11.2014.

...hoćemo li... skupa s predsjedničkim izborima... očitovati se o... monetizaciji... outsurcingu... i inicijativi UIO... odnosno promjeni izbornih pravila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije