Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekuju puno kandidata

Odbor za Ustav raspisao poziv za izbor 10 ustavnih sudaca

Ustavni sud
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
14.04.2016.
u 16:41

Javni poziv će biti objavljen u Narodnim novinama naredne srijede, bit će otvoren 15 dana, smatramo da je to dovoljno i primjereno vrijeme da se jave svi kandidati, kaže Podolnjak

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav raspisao je poziv za izbor 10 ustavnih sudaca kako bi ih izabrali do početka lipnja. Od početka godine Ustavni sud radi sa samo 10 sudaca, umjesto 13 koliko ih treba imati u punom sastavu, a 7. lipnja iz suda mora otići još četvero sudaca - predsjednica suda Jasna Omejec te troje sudaca Aldo Radolović, Marko Babić i Snježana Bagić. Nakon toga, Sud će, ako se ne izabere novi sastav, izgubiti kvorum jer mora imati najmanje sedam sudaca za donošenje odluka, pa tako ne bi mogao ni nadzirati ustavnost izbornog procesa i proglasiti konačne rezultate izbora.

– Javni poziv će biti objavljen u Narodnim novinama naredne srijede, bit će otvoren 15 dana, smatramo da je to dovoljno i primjereno vrijeme da se jave svi kandidati. Ovom prilikom pozivam sve ugledne pravnike i institucije koje mogu i trebaju predlagati kandidate, naročito pravne fakultete, Hrvatsku odvjetničku komoru, Opću sjednicu Vrhovnog suda i druge visoke sudove i institucije koje imaju mogućnost predlaganja vrhunskih pravnika – kazao je predsjednik Odbora Robert Podolnjak. Očekuje da će se javiti dosta kandidata upravo zato što se bira čak deset sudaca.

- Nadam se da ćemo u izboru imati mogućnost birati kandidate iz različitih sfera pravnoga života, dakle i profesora i sudaca i odvjetnika i onih koji dolaze iz zakonodavne i izvršne sfere i da ćemo naći jedan optimum svih tih struktura koje su važne za jedan uravnotežen sastav Ustavnog suda – nada se Podolnjak. Vjeruje da će se zastupnici ovaj put uspjeti dogovoriti i izbrati suce, što Saboru nije pošlo za rukom tijekom zadnja dva pokušaja kada kandidati nisu dobili potrebne dvije trećine glasova.

- Mi očekujemo određeni broj kandidata koje ne možete smjestiti u određene ideološke okvire i reći da pripadaju lijevoj ili desnoj opciji, koje nitko od nas neće moći smjestiti u određeni ideološki obrazac i reći da imaju određenu političku sklonost. Prema tome, ne možemo unaprijed govoriti o određenom omjeru dok ne vidimo sve kandidate koji će se javiti. S obzirom na neformalne razgovore koje smo vodili, mogu reći da postoji vrlo visoka spremnost za dogovor – optimističan je Podolnjak koji uvjerava da još nisu dogovorene kvote prema kojima će se birati 10 sudaca, odnosno koliko će kandidata moći izabrati vladajući, a koliko oporba. Zasad se najviše priča o opciji prema kojoj bi pet kandidata bilo izbor vladajućih, a pet oporbe, no to, tvrde nam u Odboru, još nije usuglašeno.

- Kandidati koji će se javiti neće to učiniti na zamolbu neke političke stranke i bit će, sasvim sigurno, nestranački kandidati. Eventualni kandidati koji bi došli iz zakonodavne ili izvršne strukture, osobe koje poznajemo kao članove političke stranke, percipirat ćete kao političke kandidate i iza njih očito stoji politička stranka. U slučaju takvih kandidata mislim da bi bilo najbolje da postoji određena uravnoteženost političke pripadnosti takvih kandidata, koji uz to što su pravni stručnjaci ili autoriteti, jesu ili su bili članovi neke stranke. No, ne možemo znati koliko će takvih kandidata biti i bi li bila određena kvota 5.5, 6:4 – tvrdi Podolnjak te dodaje da se, primjerice, profesoricu na riječkom Pravnom fakultetu Sanju Barić, kojoj su na posljednjem pokušaju izbora sudaca nedostajala samo dva glasa, teško može gledati kao kandidatkinju neke političke opcije.

Dragan Zelić iz Gonga pozvao je zastupnike na odgovornost i ozbiljnost kako bi se napokom izabrali suci Ustavnog suda i kako bi se spriječila moguća ustavna kriza i blokada ustavnopravnog sudovanja.

- Tražimo da proces bude transparentan, minimalno da se svi životopisi objave i da javnost ima dovoljno vremena propitivati i otvoriti raspravu o tim kandidatima, kako kasnije ne bismo saznavali neke afere o sucima koji su izabrani i da to moraju biti moralne vertikale, dakle ljudi s punim integritetom, ne samo sa stručnim znanjem nego i etičkom dimenzijom koja je jako bitna za vraćanje povjerenja u Ustavni sud, koje je itekako palo nakon svih skandala u Ustavnom sudu – kaže Zelić koji se nada dogovoru oko kandidata.

Prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu za suca Ustavnog suda se može izabrati osobu koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koja se u toj struci istakla znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem. Osoba koja je stekla doktorat pravnih znanosti može se izabrati za suca Ustavnog suda ako ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

>> Mogu li ustavni suci pobijediti ustaše i partizane?

Komentara 6

ST
strsljen2013
19:40 18.04.2016.

Prvo sam provjerio datum da se nije vratio 1.4. ali nije. To nije više ni za smijati se ni za plakati. Ingrid i Davorin ustavni suci, nemojte me nasmijavati. Ako nema sudaca koji bi konkurirali za Ustavni sud onda ga treba ukinuti i prepustiti to Bruxellesu. Ianko smo nagu*eni i spuštenih gaća.

Avatar delminium
delminium
19:50 18.04.2016.

Sustav je složen tako da Hrvatsku unistava i dokaze da njeno postojanje nema smisla. Sustav treba srusiti a moderan i prosperitetan izgraditi u takvom sustavu mjesta nema za olinjale komu-njare kojih je pun US.

MI
miso
18:12 14.04.2016.

Ustavni sud odmah zabraniti. Poroti dopustiti izricanje pravorijeka. Ovaj Ustavni sud nije drastao zadatku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije