Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za Ustav

HDZ za prvo tromjesečje dobiva 4,5 mil. kn, SDP 3,96 mil. kn, Most 1,3 mil. kn

Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.01.2016.
u 13:37

Saborski Odbor za Ustav donio je odluku o privremenom raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika prema kojoj se, do donošenja proračuna strankama i zastupnicima dodjeljuje ukupno 13.750.000 kuna.

Saborski Odbor za Ustav donio je odluku o privremenom raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika prema kojoj se, do donošenja proračuna, dakle, za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka, strankama i zastupnicima dodjeljuje ukupno 13.750.000 kuna.

Za odluku su glasovali svi osim SDSS-ovog Milorada Pupovca koji nije bio zadovoljan što je SDSS zahvaljujući odlasku Mirka Raškovića iz stranke dobio sredstva samo za dva zastupnika. Naime, ako zastupnik promjeni stranku prije konstituiranja Sabora, onda stranka koja ga je kandidirala na izborima gubi njegov iznos dobivenih sredstava, no ako to napravi nakon konstituiranja Sabora, novac ostaje stranci.

- Taj zastupnik će sada kroz četiri godine dobiti preko dva milijuna kuna, nije li to pljačka stranke koja ga je kandidirala, osim što je prevara birača. Mi ćemo dakle stimulirati i nagrađivatu one koji varaju birače vrlo pod sumnjivim okolnostima. Ja ne mogu podržati takvu odluku jer tako legaliziram takve postupke – kazao je Pupovac koji oduzimanje sredstava za jednog zastupnika vidi kao destrukciju stranke koja se desetljećima ustrojavala. Ironično se zapitao je li Rašković sada nezavisni zastupnik HDZ-a.

Predsjednik Odbora, Mostov Robert Podolnjak rekao mu je da ga u potpunosti razumije jer se i Mostu dogodilo da ostaje bez sredstava zbog osnivanja stranke preko noći, očito aludirajući na izlazak Drage Prgometa i dvije zastupnice koji su u Sabor ušli na listi Mosta i osnivanje stranke Hrid. Budući se to također dogodilo prije konstituiranja Sabora, Most je ostao bez sredstava za tri zastupnika.

- Slažem se da to nije u redu i trebalo bi se onemogućiti jednako kao što je onemogućeno nakon konstituiranja Sabora. Vi slobodno dajte inicijativu za izmjenu zakona, ja ću je sigurno podržati, ali trenutno su takvi zakonski propisi i moramo ih poštivati – tvrdi Podolnjak.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović ovu je raspravu iskoristila kako bi prigovorila na odluku Državnog izbornog povjerenstva da podnese kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a sve temeljem izjave predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da ima indicije da je Domoljubnoj koaliciji na izborima ukradeno pet, šest mandata.

- Pred zakonom bismo svi trebali biti isti, pa me zanima da je neki Pero Perić rekao isto bi li se isto netko javio da provjeri njegove navode. I tko će platiti tu istragu pokrenutu zbog male sumnje – zanimalo je Antičević Marinović. Uzvratio joj je HDZ-ov Davorin Mlakar koji ju je pitao kakve veze ta tema ima s točkom o kojoj raspravljaju i zašto napada predsjednika DIP-a zbog njegove odluke da podnese kaznenu prijavu.

Prema Odluci o privremenom financiranju stranaka i nezavisnih zastupnika, HDZ za prvo tromjesečje godine dobiva 4,5 milijuna kuna, SDP gotovo 4 milijuna kuna (3,96 mil. kn), Most 1,3 milijuna kuna, HNS 755.983 kuna, HRID 284.605 kuna, Laburisti 275.711 kuna, IDS 266.817 kuna, jednako kao i HSP AS, HSU i Bandićeva stranka po 186.772 kuna, HDSSB, SDSS i HSLS po 177.878 kuna, nezavisni zastupnici dobivaju po 88.939 kuna, a nezavisna zastupnica 97.833 kuna.

Iznenađujuća rasprava otvorila se i oko izmjene Poslovnika Povjerenice za informiranje u kojem je, između ostalog, propisano da bi se unutar njenog ureda trebala osnovati i Služba za opće poslove. Povjerenica Ana Marija Musa pojasnila je da je to samo temelj za trenutak kada joj Vlada odobri više sredstava, no da za sada ne planira tu nikoga zaposliti jer si to ni ne može priuštiti. Tome se usprotivio Podolnjak koji je protiv širenja administracije, pogotovo jer Vlada nije dala mišljenje na ovaj prijedlog Poslovnika, a ova odluka bi je mogla proračunski opteretiti. S njime se nije složio nitko od ostalih članova Odbora jer, naglasili su, Povjerenica već dvije godine radi s minimumom sredstava, a njena uloga je iznimno bitna za naše društvo. 

>> Ovako bi dvojica izvrsnih studenata 'srezala' državni proračun za 7,7 milijardi kuna

Komentara 9

PA
pajokola1
13:55 26.01.2016.

ovo treba smjesta ukinuti, zašto bi političke stranke dobivale novac iz proračuna, neka se financiraju od svog članstva, a ovaj novac usmjeriti u socijalu,dječije doplatke i slične stvari...

GU
General_U
13:43 26.01.2016.

zakon je tu po pitanju raškovića jasan lova ide njemu, a milorad čedomilović neka cvili. ja im svima skupa ne bi dao ni lipe i onako se oni dobro namire, osim u slučaju da država i narod žive bolje i podigne se standard građana dao bi im možda nešto crkavice imaju oni previše dok narod nema za kruh.

LA
Lavica7
17:24 26.01.2016.

Bolje taj silan novac usmjeriti na modernizaciju skola, a ne na ovu nebulozu. Crkva i politicke stranke nemaju sto dobivati iz proracuna. Imaju svoje sljedbenike pa nek ih placaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije