Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11 kandidata

Odbor za Ustav 24. ožujka razgovara s kandidatima za ustavne suce

ustavni sud
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.03.2015.
u 12:24

Nakon razgovora će tajnim glasovanjem i sustavom bodovanja Saboru predložiti dva ili više "najboljih" kandidata, kako bi dvotrećinskom većinom, odnosno sa 101 glasom izabrao dva ustavna suca

Saborski Odbor za Ustav utvrdio je 11 valjanih kandidatura za dva suca Ustavnog suda, a javne razgovore s kandidatima obavit će u utorak, 24. ožujka. Nakon razgovora će tajnim glasovanjem i sustavom bodovanja Saboru predložiti dva ili više "najboljih" kandidata, kako bi dvotrećinskom većinom, odnosno sa 101 glasom izabrao dva ustavna suca. Jedno od mjesta na sudu prazno je od 2010. godine, od kada se dva puta pokušalo pronaći zamjenu, ali se nijednom nije skupilo dovoljno ruku za nekog kandidata, a drugo mjesto na sudu ispraznit će se u srpnju ove godine.

Posao ustavnog suda željelo je 12 kandidata, no jedna je kandidatura bila nepotpuna pa je odbačena. Riječ je o kandidaturi sutkinje Zorke Ćaćić Zagrajski, koja je u medije dospjela kada je prošlog rujna zaprijetila premijeru Zoranu Milanoviću da će ga kazniti ako nastavi izbjegavati sudske pozive u slučaju tužbe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv HRT-a za klevetu. Ćaćić Zagrajski se ranije kandidirala i za sutkinju Županijskog suda te za hrvatsku sudačku kvotu u Europskom sudu za ljudska prava, no bez uspjeha.

Podsjetimo, dosad su se prijavili i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, profesorica prava iz Rijeke, ustavna stručnjakinja i vanjska članica Odbora za Ustav Sanja Barić, bivša pravobraniteljica Mila Jelavić, sutkinja Ivana Čalić koja je presudila Ivi Sanaderu i HDZ-u, bivša ustavna sutkinja Nevenka Šernhorst koja se već nekoliko puta neuspješno javljala na natječaj, jednako kao i sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić, zatim odvjetnik Boris Kozjak koji se javljao i za natječaj za pučkog pravobranitelja, javni bilježnik Anđelko Stanić, odvjetnici Želimir Brozović i Šime Savić te Dubravko Ljubić koji još od 1996. radi na Ustavnom sudu, prvo kao stručni savjetnik, pa voditelj Službe za prethodni ispitni postupak te od lani kao viši ustavnosudski savjetnik.

Predsjednik odbora za Ustav Peđa Grbin ostalim je članovima odbora predložio da razgovore s kandidatima ne ograničuju vremenski, s obzirom na važne funkcije za koje se natječu. Laburist Dragutin Lesar predložio je pak da se rang lista utvrdi bodovanjem "ocjenama" od 1 do 11, te da oni s najvećim brojem glasova budu predloženi Saboru.

– To možemo smatrati dogovorom, sve tajnim glasovanjem – složio se Grbin. Kako doznajemo, stranke se još nisu počele usuglašavati o najboljim kandidatima, kako se ne bi dogodilo kao posljednja dva puta kada se pokušavalo popuniti mjesto koje je prazno od 2010. godine.

Vanjski član Odbora Dragan Zelić iz GONG-a nada se da će zastupnici prepoznati kvalitetne kandidate.

– Tu je odgovornost na svakom saborskom zastupniku, ne samo da sluša svoju stranku, nego da krene od svoje savjesti i mi se nadamo da će biti izabrani ne samo stručne osobe, nego i osobe s moralnom dimenzijom – zaključio je Zelić.

>> Tko su kandidati za dva slobodna mjesta na Ustavnom sudu

Komentara 1

SP
spremni0
12:50 17.03.2015.

ako izaberu Bajića to će stvarno biti teža sprdačina.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije