Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST DRŽAVE

Saborski odbor podržao opremanje Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk

UH-60M Black Hawk
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
02.12.2019.
u 15:50

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov zahvalan je na akcijskom planu jačanje hrvatskog obrambenog resora.

Saborski odbor za obranu na kojem se raspravljalo o modernizaciji vojske jednoglasno je podržao opremanje Hrvatske vojske višenamjenskim helikopterima UH-60M Black Hawk. Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da se mora voditi računa o sigurnosti države, jednako kao što se mora voditi briga i o našim učiteljima, profesorima i njihovim plaćama te koeficijentima.

- Sigurnost naših građana mora biti jedan od prioriteta. NATO je temelj naše sigurnosti uz hrvatsku vojsku. Konačno je i Hrvatska nakon pet godina napravila nacionalni plan kako doći do 2 posto BDP-a u resoru obrane, te definirala projekte koji su bitni za opremanje i modernizaciju. Znamo svi skupa kako je bilo 1991. kad je Hrvatska bila brutalno napadnuta velikosrpskom agresijom. Mi nikad više ne smijemo doći u tu poziciju. Jasno da je čovjek ključan. Najvažniji, i on mora imati sredstva, opremu, naoružanje. Ne da opet idemo u rat, nego da se možemo u svemu tome obraniti. Vidjeli ste koliko se naoružava Srbija, o tome moramo voditi računa – rekao je ministar Krstičević.

Govoreći o propaloj nabavci eskadrile borbenih zrakoplova, ministar je rekao kako sada "dečki iz međuresornog povjerenstva već četiri mjeseca analiziraju sve opcije, način rješavanja tog pitanja".

- Oni su na kraju tog procesa. Za 15-ak dana očekuje se da se službeno zatraže ponude od država. Nakon toga države trebaju dati odgovarajuće ponude i vjerujem 2020. godine da ćemo doći do najbolje odluke. Treba nam prije svega moderan zrakoplov zapadne tehnologije, 4. generacije – pojasnio je Krstičević izrazivši nadu da će se proces nabave završiti prije parlamentarnih izbora iduće godine.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov zahvalan je na akcijskom planu jačanje hrvatskog obrambenog resora.

- Jasno smo definirali naše vojne prioritete zajedno s ministarstvom obrane, sa zapovjednicima grana. Moramo voditi računa o uravnoteženom razvoju svih grana: mornarice, zrakoplovstva i kopnene vojske. Mi smo izuzetno zadovoljni. Ja vjerujem da će se taj plan postupno ostvarivati, a posebno je vrijedno i značajno izdvajanje od 20 posto za modernizaciju od ukupne svote koja je predviđena za povećanje proračuna, za potrebe ministarstva obrane i hrvatske vojske – istaknuo je Šundov.

Komentara 17

PR
prajdali100
16:25 02.12.2019.

Sad ste se sjetili !!!!!! Srbija uskoro dobija nova 4 MI-35M koji su u rangu Apača !Njemački borbeni helikopteri su već stigli. Od Kineza Srbija kupuje naoružane bespilotne letjelice. Zrakoplove i tenkove od Rusa su već dobili !!! Ministre,jako,jako,jako zaostajemo a VI ste jedan od krivaca. Gdje su nam zrakoplovi,PZO sustavi,modernizirani tenkovi i borbena vozila....? Gdje !!?

Avatar poljubis me u guzu
poljubis me u guzu
17:13 02.12.2019.

Ovo je bacanje prasine narodu u oci,toboze donose nekakvu odluku za jadna dva helikoptera dva im dali ameri.Cili proracun i njegovo povecanje oni daju za drugi mandat ko ce biti na vlasti tek ce se viditi.Veliko razocarenje Krsticevic kao najgorii ministar bez komada kupljenog oruzja,zalosno

BA
Barbasmora
17:24 02.12.2019.

A wc papir bi mogla donirat Violeta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije