Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepolovljena stopa

Odbor za medije podržao manji PDV na novine

novin
Patrik Macek/PIXSELL
19.11.2013.
u 16:41

Vanjski članovi odbora za medije apelirali da se novinskoj agenciji Hini ne uzima četvrtina novca

Odbor za medije, glasovima vladajućih i gotovo bez rasprave, podržao je prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koji, među ostalim, predviđa smanjenje stope na dnevne novine s 10 na pet posto. Jedino je raspravljala HDZ-ova Sunčana Glavak koja je pohvalila ukidanje obaveze da novine imaju najmanje 25.000 riječi da bi ostvarile pravo na manji PDV. Smanjenje se odnosi na novine koje dnevno izlaze na papiru i imaju statut, osim na one koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju.

Da novinska agencija Hina kreće putem Vjesnika, zato što se davanja Ministarstva kulture za 2014. smanjuju za pet milijuna kuna, odnosno za četvrtinu dosad izdvajanih, iznio je vanjski član odbora Andrej Matijašević. Ako se to ostvari, kaže Matijašević, Hina već u veljači neće moći isplaćivati plaće. Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić potvrdila je da se Hini smanjuju sredstva, ali je naglasila da je riječ o preusmjeravanju s izravnog proračunskog financiranja na druge izvore. SDP-ov Šime Lučin i HNS-ov Boris Blažeković predložili su da se zatraže konkretnija očitovanja ministarstava financija i kulture.

Sunčana Glavak prigovorila je da se preustrojem agencije otpuštalo djelatnike, da su rashodi ostali isti, a da se prihodi smanjuju. Vanjska članica odbora Slavica Lukić apelirala je na zastupnike da ne dopuste uzimanje novca Hini te je pitala da ako se tiskanim medijima u privatnom vlasništvu pomaže smanjenjem PDV-a zašto se Hini uzima četvrtina prihoda. Odbor je raspravio i podržao Izvješće Agencije za elektroničke medije a Sunčana Glavak prigovorila je na činjenicu da se dva mjeseca nije krenulo u izbor novog predsjednika Vijeća za elektroničke medije nakon što je Zdenko Ljevak podnio ostavku. Na pitanje Slavice Lukić zašto agencija iz godine u godinu akumulira neutrošena sredstva, koja su dosegla 28 milijuna krajem 2012., odbor nije dobio suvisao odgovor. Marija Kanazir iz agencije prvo je rekla da je riječ o financijskoj i nefinancijskoj imovini te da nije riječ o raspoloživom višku sredstava. S. Lukić prigovorila je da se neka od tih sredstava oročuju što znači da su raspoloživa te je ponovno upitala zašto taj novac nije potrošen.

M. Kanazir je odgovorila da agencija kumulira sredstva zbog opasnosti od povremenog izostanka uplate poslovnih subjekata iz čijih se doprinosa financiraju. Na kraju je zaključila da agencija u ovom trenutku nema oročenih sredstava te se ispričala što ne zna točan podatak koliko agencija trenutno ima novca na žiro računu.

>> Veći PDV: 600 milijuna kuna platit će građani

Ključne riječi

Komentara 2

K1
krilnik_11
22:38 19.11.2013.

Sve za režimske novine...uvedite obveznu pretplatu na sva izdanja EPH a vidim da je i VL počeo puhati u jedra kokošinjcu.Uz ionako loše zakone svaka vlast ih mjenja samo da bi se održala na vlasti a to što je narod na rubu gladi zaboli ih pipa.Pa da,važnije je svakom hrvatu dnevno kupit i pročitat troje novina nego kupiti kruh i mlijeko.Kad narodu pukne film onda će sve režimske tiskovine pisati o neobrazovanim,nasilnim,bezobraznim i glupim ustašama koji hoće urediti hrvatsku za hrvatski narod a sve nauštrb jadnih novinara,srba i LGBT zajednice.Doći će vam kraj vrlo skoro.

Avatar airbizz
airbizz
19:23 19.11.2013.

prvo ukinuti pdv na osnovne namirnice,pa razmišljati o svemu ostalome.tiskane novine polako gube smisao.ionako su pune reklama,a vidim i portali polako poprimaju oblik jumbo-plakata.o kvaliteti novinarstva ne bih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije