Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za manjine prihvatio proračun, sudržani Pupovac, Horvat, Radin i Juhas

Manjinski zastupnici najavili su da će na proračun pokušati utjecati nizom amandmana
14. ožujka 2016. u 16:46 31 komentara 1169 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je, uz četiri suzdržana glasa, prihvatio prijedlog ovogodišnjega državnog proračuna.

Suzdržani su u glasovanju ostali zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Mile Horvat, zastupnik talijanske manjine i predsjednik Odbora Furio Radin te zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas, nezadovoljni predloženim smanjenjem proračunskih davanja za manjinske institucije te za povratak i stambeno zbrinjavanje.

"Najviše zabrinjava smanjenje sredstava za obnovu i stambeno zbrinjavanje, jer je riječ o tisućama ljudi koji čekaju desetljećima", kazao je Pupovac, upozorivši da su neke stavke vezane uz povratak i stambeno zbrinjavanje smanjene i za više od 70 posto bez dostatnog obrazloženja.

Pupovac je nezadovoljan i smanjenjem proračunskih izdvajanja za udruge civilnog društva koje se bave unaprjeđenjem ljudskih prava i za DORH. "Smanjenje novca za udruge civilnog društva i DORH bez adekvatnog obrazloženja može biti protumačeno kao vrlo opasno, jer je riječ vitalnim elementima države i demokracije", ocijenio je.

Juhas je negodovao zbog smanjenja izdataka za Savjet za nacionalne manjine, putem kojega se financiraju projekti manjinske kulturne autonomije. "Ovako će biti teško, ne samo održati postojeći standard, nego uopće raditi", rekao je Juhas, napominjući da je riječ o udrugama koje su često jedini nositelj kulturnog života u ruralnim krajevima.

S tim je suglasan i Bilek, koji je upozorio da su sredstva za kulturnu autonomiju smanjivana godinama te da će Savjet u 2016. na raspolaganju imati četvrtinu novca manje nego prije pet godina.

"Sada se usmjeravamo više na povlačenje iz EU fondova, no će biti nemoguće ako nemamo osigurana vlastita sredstva", upozorio je Bilek.

Manjinski zastupnici najavili su da će na proračun pokušati utjecati nizom amandmana.

U pripremi rasprave o državnom proračunu u Saboru su za ponedjeljak sazvane sjednice 15 odbora, no dio ih nije uspio okupiti kvorum, a na Odboru za ravnopravnost spolova kvorum su srušile SDP-ove članice predvođene predsjednicom Odbora Gordanom Sobol, nezadovoljne što im na vrijeme nije omogućena prijava za raspravu o proračunu na plenarnoj sjednici.

SDP-ovi zastupnici od jutra su pred sabornicom čekali prijavnice za raspravu koja počinje u utorak.

Iako je uobičajeno da se zastupnici za raspravu o nekoj točki mogu prijaviti već u danu u kojem se točka uvrsti u dnevni red, ovoga puta to je izostalo pa su se SDP-ovi zastupnici pribojavali da im vladajući namjeravaju onemogućiti sudjelovanje u raspravi.

"Rekli su da će biti danas ujutro, no prijavnica nema. Međutim, to nas ne može spriječiti da sutra raspravljamo o proračunu. Možda kolege iz vladajuće koalicije žele da se prvo oni svi prijave, no to im u konačnici neće pomoći, i ako budemo među zadnjima, mi ćemo svejedno raspravljati, a postoji i institut replika. Ne znam što su kolege iz vladajuće koalicije ovime htjeli postići", rekla je Sobol novinarima.

SDP-ova zastupnica nezadovoljna je i time što su iz Vlade na Odbor za ravnopravnost spolova poslali dvije voditeljice odjela da brane proračun. "Najniža razina na odborima je pomoćnik ministra i to se mora poštovati, voditeljice odjela nisu razina s kojom bi Odbor mogao razgovarati o donošenju proračuna", kazala je Sobol.

Prijavnice za raspravu o proračunu na stol pred sabornicom dostavljene su u 13 sati.

>> Đacima se subvencije za prijevoz vraćaju na staro, 30 milijuna uzet će se strankama

>> Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Bjelovar112:

  pa srbi se ne vraćaju Hrvatska im obnavlja kuće za čija oštećenja su u većini sami krivi i obnovljene kuće prodaju . Treba donijeti zakon po kojem kada se kuca obnovi vlasnik ima 3 mjeseca da se vrati i da ... prikaži još! u njoj živi minimalno 10 godina uz redovne provjere inače kuće propadnu Hrvatskoj državi

 • branko-kockica:

  Drugovi manjinski uhljebi, poslije felacija drugu Milanoviću nema kajanja. Da niste potpisali Milanoviću za mandatara....

 • Avatar WHAZZUP
  WHAZZUP:

  treba ukinut manjine....ili žive sa nama i dijele sudbinu ili fidži...pa nek tam budu manjine....uostalom....ja sam u Americi Amer, u Hrvatskoj Hrvat u Italiji bi bio Talijan....valjda samo kod nas biti manjina je izvor prihoda....ak je tak....kaj je sa genijima?....kaj ... prikaži još! mi nismo zaista najveća manjina u Hrvatskoj?....pa dobro drugovi....gdje je lova za mene? (iako mi uopće nije potrebna, dovoljno se ima)....i ja hoću lovu od bedaka bez obaveza jer sam manjina!....hoćete kulturu, strategiju, viziju....sve vam to napišem, densam, snimim dernek sa ostalim genijima,,,, i onda lova na sunce !