Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.12.2015. u 23:02

Okretanjem perspektive žica postaje mjesto okupljanja, a ne dijeljenja

Budimo iskreni, da, u pravu je neimenovani slovenski diplomat koji je na pitanje kako Bruxelles komentira žilet-žicu na granici s Hrvatskom hladno izjavio da "to nikoga nije briga". A što i može taj Bruxelles učiniti? Slovenija gradi na svom teritoriju, osim kad ne gradi na hrvatskom, ali zasad, osim već apsurdnog niza prosvjednih nota na relaciji Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske – slovensko veleposlanstvo u Zagrebu da je već i slovenski otpravnik poslova izlizao cipele koliko ga puta pozivaju na Zrinjevac, službena Hrvatska izbjegava incidente i drži se suzdržano.

Pa onda tko bi trebao reagirati kad je sve "po zakonu", ali je toliko necivilizacijski? Građani. Svi oni koji iza kuće, ali ne samo iza svoje kuće, ne žele vidjeti žilet-žicu koju – uzgred spomenimo – ni u logorima nisu razvlačili po tlu, kao što su je povukli Slovenci i Mađari. Ponovimo još jednom: žilet-žica nije osmišljena s namjerom da spriječi prolaz, za što se koristi "obična" bodljikava žica, već s jedinim ciljem da ozlijedi i ubije, ovisno o veličini onoga tko se nađe u njoj. Dijete bi, tako, vjerojatno ubila. I detalj – u Mađarskoj se, primjerice, ta žica zove NATO-žica jer ju je u istočnu Europu donio – NATO.

Kad su počele akcije "žičarenja" hrvatskih granica, razgovarali smo s proizvođačima te žice iz Njemačke. Objasnili su da postoji "etika žice" – žilet-žica stavlja se na vrh obične žice tako da će ozlijediti samo onoga tko se i te kako potrudi prijeći zapreku. I dok se još čekaju razumno objašnjenje zašto je potrebno zagraditi apsolutno cijelu zelenu granicu i dokazi da su Hrvati namjeravali slati imigrante u Italiju, što tvrdi slovenski premijer Miro Cerar, najbolje je žicu građanskim akcijama dovesti do apsurda.

Kao, na primjer, vješanje božićnih kuglica o žicu ili pak najavljena odbojkaška utakmica između Hrvatske i Slovenije "preko žice" u Istri. Iznimno je to duhovit i subverzivan potez Istrana: okretanjem perspektive žica postaje mjesto okupljanja, a ne dijeljenja. I ako je politika nemoćna, građani to ne smiju biti. 

>>Bacili 'slovenskog premijera Miru Cerara' na žilet žicu

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
09:14 20.12.2015.

Žica na europko-balkanskoj granici je potrebna za zaštitu Schengenskog teritorija, kulture, ljudskih vrijednosti, imovine i napredka.

OB
Objektivno...
22:09 20.12.2015.

...ja bih žicu ukrasio nekim od presuda hrvatskih sudova... pogotovo onima koji su izravno ili neizravno povezane sa zapošljavanjem djece nekih sudaca... Stvarno bi se trebao napraviti neki perfomance s tim presudama na žici... Naravno da bi se tu našlo mjesta i za presude kojima se pogoduje ljubavnicama sudaca a i presuda za našeg najpoznatijeg skipera koji raspolavlja talijanske jahte i uvjetno ubija talijanske jahtaše bi našla mjesta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije