Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD Pet mjeseci od stupanja na snagu novog zakona o prometu

Odbio alkotest pa bio 20 dana u zatvoru

06.11.2008.
u 18:22

ZAGREB – Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji je još 17. lipnja stupio na snagu, ne prestaje šokirati vozače. Po novome, svaki vozač koji napuše više od 1,5 promila može biti uhićen, priveden prekršajnom sucu, a potom doveden u remetinečki zatvor, što prije nije bila praksa.

Kazne za vozače u prekršaju po novome puno su strože, a rok zastare protegnuo se s dvije na četiri godine, što baš ne otvara mogućnost da se izbjegne primitak poziva.

Opširnije o primjenjivanju Zakona o prometu

Cjenik kazni za najčešće prekršaje

Policija: Stanje u prometu je dobro, ali više je mrtvih

Policija: Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije samo represivan


Pijani vozač dobio čak 800.000 kuna odštete

Pogoršalo se stanje sigurnosti na međimurskim cestama

55 dana zatvora
U posljednjih godinu dana u svojim posjetima Prekršajnom sudu prednjači jedan nezaposleni 25-godišnjak koji obitelj prehranjuje skupljajući željezo. Sudski mu je dosje debljine tri prsta.

U posljednje dvije godine diljem sjeverne Hrvatske 26 puta zatečen je kako vozi svoj automobil bez vozačke, a četiri je puta uhvaćen pijan. Jednom je pijan sletio s ceste. Budući da nije imao vozačku, dobio je 20 dana zatvora, zbog pijanstva još 10, a zbog nesreće kažnjen je s 1300 kuna.

Jedan vozač teretnog automobila (50), kojemu je istekla dozvola još u siječnju, prije desetak je dana s 2,22 promila alkohola u krvi pretjecao kolonu od sedam vozila. Dobio je 55 dana zatvora uvjetno godinu, 3000 kuna kazne i zabranu upravljanja vozilom B-kategorije na godinu dana.

Novi zakon vrlo strog
Jedan magistar prometa (33), koji do sada nije imao problema sa zakonom, odbio je alkotest i dobio 20 dana zatvora. Pokušavao se prošli tjedan oko 2 ujutro parkirati na Mažuranićevu trgu.

Na policiji je proveo jedan dan, ali ostalih 19 mora odležati u Remetincu.

Ipak, iako je novi zakon vrlo strog, suci imaju više slobode u donošenju presude u skladu s procjenom okolnosti koje su dovele do prekršaja, odnosno u skladu s objektivnom procjenom toga s kim imaju posla.

Od početka godine u zatvoru je zadržano oko 800 osoba.

Od 90 spisa zaprimljenih kod jednog suca prošli mjesec, polovica se odnosi samo na promet.


Nekažnjavanost i pokajnički stav najbolje prolaze

Kao olakotne okolnosti najčešće se uzimaju nekažnjavanost i pokajnički stav, ali sudac ima pravo izreći uvjetnu kaznu uz visoku zaštitnu mjeru, što znači “slobodu” do ponovnog susreta s policijom u određenom roku. Najgore prolaze recidivisti, oni koji se zateknu u prekršaju više od dva puta u tri godine. Osim visokih novčanih kazni, sudac može izreći kaznu do 60 dana zatvora. Iskustvo koje vozači dožive u Remetincu, u subi koju zovu “buhara“, često ih u jednom danu preobrati u oprezne i odgovorne vozače. Novi zakon, potpuno usklađen s temeljnim Prekršajnim, uvelike je smanjio hrpe sudskih spisa koji su do sada većinom čekali zastaru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije