Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed seljaka

Odbijen razgovor sa seljacima - blokade cesta se nastavljaju

seljaci brod (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/4
19.03.2011.
u 11:08

- Ministar Čobanković nas je pozvao neka dođemo u Zagreb na razgovor s njim, ali smo to odbili i želimo da on dođe ovamo, u Slavoniju i da ovdje razgovaramo o našoj sudbini - rekao je Tomislav Pokrovac.

Nakon što su u 11 sati potpuno blokirali prometnice na tri punkta i nakon što im se nije javio ministar Petar Čobanković i ponudio razgovore, seljaci kreću u blokadu državnih cesta, osim Vinkovci-Tovarnik i Vukovar-Tovarnik čime će biti potpuno blokiran prilaz cestovnom graničnom prijelazu Tovarnik, Vinkovci - Županja i raskrižje Jarmina-Vinkovci-Ivankovo. Do sada su seljaci povremeno otvarali ceste, ali, obećali su, više neće.

- Ministar Čobanković nas je pozvao neka dođemo u Zagreb na razgovor s njim, ali smo to odbili i želimo da on dođe ovamo, u Slavoniju i da ovdje razgovaramo o našoj sudbini. Prosvjednici iz Požeško-slavonske i Brodsko-posavske su krenuli prema Zagrebu, a mi ostajemo do daljnjega ovdje i blokadama ćemo pokušati postići nešto - rekao je Tomislav Pokrovac.

Vođa prosvjeda na punktu kod Ilače, Stjepan Filić kaže da je odmah nakon podneva, kada je bilo jasno da ministar neće doći na razgovore, počeo s organiziranjem i raspoređivanjem traktora kako bi blokirali državnu cestu Vukovar-Tovarnik i Vinkovci -Tovarnik na kojoj je i do sada bila blokada zbog čega će biti blokiran i prilaz graničnom prijelazu Tovarnik.

- Nema govora da odustajemo od pohoda na Zagreb, ali mi seljaci moramo baviti poslove oko stoke na imanju kako bi mirno mogli krenuti na put jer ne znamo kada ćemo se vratiti. Tokom dana ćemo se ojačati na punktovima i kada nas bude dovoljan broj, krećemo, a da li će to biti večeras ili sutra u jutro, vidjet ćemo. Nema smisla krenuti sa 40 traktora - govorio je Stjepan Filić, vođa prosvjeda u Ilači koje organizira Sindikat hrvatskih seljaka i dodao da ako se ide u Zagareb, idu svi i na punktu neće ostati nitko.

Na mobitel Tomislava Pokrovca javila nam se Ružica Filipov Starinac, jedina žena prosvjednik na punktu kod Jarmine i zbunula nas odgovorom kako se ne planira odlazak u Zagreb.

- To je dezinformacija koju je vama novinarima netko poturio. Mi krećemo u četiri smjera - prema Zagrebu, prema Srbiji, prema Mađarskoj i Bosni, ali za dalje sada ne možemo govoriti. Nakon doručka ćemo dogovoriti vrijeme kada krećemo - rekla nam zagonetno Ružica Filipov Starinac.

Od 11 sati potpuna blokada državne ceste VInkovci - Tovarnik

Kako nam je rekao Stjepan Filić, odlučeno je da u 11 sati prosvjednici potpuno blokiraju traktorima državnu cestu Vinkovci-Tovarnik u Ilači i očekuju do 12 sati da im se javi ministar Petar Čobanković i sasluša njihove zahtjeve.

- Ako do 12 sati ne bude nikakvog odgovora, od 12 sati uz ovu prometnicu, blokiramo i ceste Vukovar - Tovarnik, Vinkovci - Županja i križanje kod sadašnjeg punkta kod Jarmine gdje se križaju ceste Ivankovo-Vinkovci i Jarmina-Vinkovci. Ponudio se župan Božo Galić i njegov pomoćnik Marinko Beljo da nas posjete, ali smo im rekli da mogu doći i počastiti nas čajem, ali mi želimo razgovarati s ministrom Čobankovićem. Poslali smo poruku da možemo razgovarati s Čobankovićem i mislim da bi do toga i mogl odoći - rekao je Stjepan Filić i dodaje kako je u 10 sati blokirana cesta kod Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji.

Seljaci iz Brodsko-posavske županije ostaju uz cestu sve do ispunjenja uvjeta

Podružnica sindikata hrvatskih seljaka za četiri općine istočnog dijela Brodsko-posavske županije (Vrpolje, Garčin, Donji Andrijevci i Velika Kopanica) pridružila se u subotu oko 10 sati prosvjedima ostalih slavonskih seljaka. Četrdesetak seljaka s 20 traktora stalo je u Vrpolju uz državnu cestu koja ovo općinsko središte povezuje sa Đakovom.

Seljaci nisu blokirali promet, ali su najavili kako neće prestati s provjedima dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi vezani uz isplatu poticaja u punom iznosu, sastanak s ministrom Čobankovićem, istu cijenu plavog dizela te državnu poljoprivrdnu strategiju za idućih deset godina.

Prosvjednik Marijan Bakavić iz Trnjana rekao je da podružnica u svemu podržava zahtjeve središnjice sindikata na čelu s Tomislavom Pokrovcem, ali nije spominjao odlazak traktorima u Zagreb. Prosvjed je u prijepodnevnim satima protekao bez izgreda, uz nadzor policije koja ga je odiguravala.

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
11:24 19.03.2011.

Na fotki nigdje starog fergusona!?

SN
Snacky
06:48 24.03.2011.

Svojim prosvijedima seljaci apsolutno ne utječu na Vladu, nitko ih ne \"doživljava\"! No, nemaju nimalo obzira prema svojim sugrađanima koji zbog njihovih blokada cesta (što ne smatram samo amoralno, bezobrazbo i sigurno protuzakonito) moraju obilaziti, pri tome trošeći više goriva, vremena i živaca. Štete svojim sugrađanima koji zbog blokade ceste na posao moraju odlaziti i po sat vremena ranije, jer nikad ne znaju hoće li moćo proći ili ne - isti sugrađani iz čijih se plaća financiraju potpore! Ako žele prosvjedovati nek idu na Markov trg ili pred stanove ministara, pa nek njima ne daju na posao... O licemjerstvu prosvjednika da i ne govorim. Traktori zatvaraju promet, a po noći nikoga nema (snimile kamere lokalne televizije) - prosvjednici otišli spavati. Ovo je gore nego u ratu, kad je Slavonija bila velikim dijelom okupirana. Tada zbog rata, okupacije i tuđinske vojske nismo prolaziti svojom domovinom, a sada nam to priječe naši sugrađani, nezadovoljnici... Nek se ogledaju oko sebe, koliko je gladnih, siromašnih i napaćenih i nek se zapitaju kako bi se bavili poljoprivredom da se subvencije smanje na mjeru EU, gdje su pravila stroža i manje blagonaklona. Već treći tjedan za odlazak na posao napravim petnaestak km više, treba mi 15 minuta duže, tako i u povratku. Tko će nama nadoknaditi povećane troškove goriva? Zbog sve navedenog nemam nimalo razumijevanja za prosvjednike!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije