Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbijen prijedlog udruge Blokirani protiv Ovršnog zakona

Naš pravni sustav temelji se na vladavini prava čiji je sastavni dio i prisilna ovrha pravomoćne sudske odluke koja se ne poštuje
31. siječnja 2017. u 11:00 5 komentara 1217 prikaza
Blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prijedlog udruge Blokirani za ocjenu ustavnosti svih odredbi iz ukupno 24 članka Ovršnog zakona iz rujna 2012. godine Ustavni sud uglavnom nije prihvatio, a neke i nije razmatrao zbog nepotkrijepljenosti.

Od odlučivanja su se izuzeli troje ustavnih sudaca koji su bili u Hrvatskom saboru kad je zakon donesen – Ingrid Antičević-Marinović, Josip Leko i Davorin Mlakar.

Na kraju Marićeve reforme opterećenje PDV-om za najsiromašnije građane trebalo bi se osjetno smanjiti jer će umjesto 15,7 kuna na svakih 100 kuna troška imati 14,8 kuna PDV-a Bit će oproštene milijarde kn duga Otpišu li kredit blokiranima, bankama se oprašta porez boce skupljači crne brojke Raste broj blokiranih građana: U blokadi njih 330 tisuća i 31 tisuća tvrtki

Svojedobno je udruga Blokirani tvrdila da je paket ovršnih zakona kroz besmisleni model blokade svih bankovnih računa doveo do alarmantnog povećanja broja blokiranih od 25.000 na 321.000.

Ustavni sud dao je za pravo Milanovićevoj Vladi da je dio osporavanih odredbi u našem ovršnom sustavu još od 1996. godine, kao primjerice da se ovrha, kad postoji opravdan razlog, može provesti i neradnim danom i noću.

Ustav jamči pravni lijek, ali ne i da žalba mora imati suspenzivni značaj za izvršenje ovršnog rješenja. Štoviše, u sporovima male vrijednosti prema Uredbi EU parlamenta žalba može biti i potpuno isključena.

Blokirani su tvrdili i da Ovršni zakon ovrhovoditelja stavlja iznad zakona i suda, ali Ustavni sud je utvrdio da su normativna rješenja upravo suprotna.

Blokirani su ustavnim sucima napisali da se oko 320.000 blokiranih i osiromašenih stanovnika ne može osjećati zaštićenima niti mogu voditi pravne bitke u ovom sustavu ovrha gdje su im svi računi i imovina pod blokadom na rok od deset godina ili zauvijek jer za to nemaju pravnu pismenost i financijsku snagu.

Ustavni sud im je uzvratio kako politička razmišljanja ne mogu biti predmet ustavnosudske ocjene te da se naš pravni sustav temelji na vladavini prava čiji je sastavni dio i pravični postupak koji podrazumijeva da je u slučaju nepoštovanja pravomoćnih sudskih odluka država ovlaštena putem nadležnih tijela prisilno ovršiti takve odluke.

Teška socijalna situacija građana ne može biti sama za sebe osnova za pokretanje ustavnosudskog postupka, obrazložio je Ustavni sud. 

>> Udruga Blokirani podnijela ustavnu tužbu protiv Vlade

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Deleted user:

    Svatko treba odgovarati za svoje dugove.Isto tako bi i banke tj.vjerovnici trebali imati uviđaj u platežnu moć dužnika..Nije potrebno bahatiti se..

  • sseka:

    ovakav ovršni zakon je progurao bivši ministar miljenić koji je agent lobija gramzljivih odvjetnika i njihovih kancelarija. taj je zakon debelo neustavan i treba ga odmah ukinuti. naravno da dužnici moraju plaćati svoje dugove, no u dug su ih svojom ... prikaži još! pohlepom uvelike uvukle banke i drugi kreditori. stoga treba napraviti takav ovršni zakon u kojem na ravnopravni način sudjeluju i dužnik i vjerovnik, a ne da se ide iz krajnosti u krajnost: najprije, dok se otimalo i pljačkalo zaštićeni su bili dužnici, a onda se ovakvim ovršnim zakonom, nakon što je pljačka dovršena - najednom favoriziraju vjerovnici. tipična hrvatska posla!

  • tatatomy2:

    Isključivanjem +300.000 svojih građana iz legalnog platnog sustava država ih je naprosto natjerala da stvore alternativni (nelegalni) platni sustav. Takav sustav je izvan kontrole države, svidjelo se to državi ili ne...