Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbačena kaznena prijava protiv Tomislava Karamarka u slučaju Soboli

Nakon što je pregledana dokumentacija i ispitan niz svjedoka, utvrđeno je da ne postoji osnovana sumnja u kazneno djelo
09. ožujka 2016. u 18:11 89 komentara 5213 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kaznena prijava protiv Tomislava Karamarka u slučaju Soboli odbačena je nakon što je PNUSKOK po nalogu USKOK-a proveo kriminalističko istraživanje.

Afera je povezana s bivšom Karamarkovom tvrtkom, a kaznenu prijavu podnijelo je Partnerstvo za društveni razvoj, navodeći da je Karamarko navodno posredovao da Soboli dobije posao s državnim tvrtkama. 

No, nakon što je pregledana dokumentacija i ispitan niz svjedoka, utvrđeno je da ne postoji osnovana sumnja u kazneno djelo.

Podsjetimo,  od 2005. do 2012. godine HAC je potrošio čak 355 milijuna kuna za  informatičku  opremu  i usluge, a među tvrtkama koje su naplatile velik dio  poslova  bila  je  i  tvrtka Soboli, koju je 2002. osnovao predsjednik HDZ-a  Tomislav   Karamarko,   što  je  proizašlo  iz  analize natječajne dokumentacije  ugovora  za  informatičke i telekomunikacijske usluge HAC-a, koju je obavio stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Saša Aksentijević.

No,  prvi je potpredsjednik Vlade tvrdio da je udjel u tvrtki Soboli prodao još 2005. godine, neposredno prije nego što je postao šef SOA-e. U  javnosti  su  se,  unatoč  tome,  kontinuirano  iznosile sumnje da je ta prodaja fiktivna te da je Karamarko zadržao veze s tom tvrtkom, pa je takva
pozicija upućivala i na sukob interesa. Tvrtka  Soboli  navodno  je  s HAC-om imala nekoliko milijunskih ugovora od kojih  su  se  neki  odnosili  ina  konzultantske usluge te izradu procjene ugroženosti  i  planova  tehničke  zaštite  objekata i objekata od posebnog značaja  za HAC. U samo dvije godine, od 2008. do 2010., Soboli je s HAC-om sklopio sedam ugovora vrijednih ukupno 12,8 milijuna kuna. 

>>Karamarko: Plutajući LNG terminal brže je i bolje rješenje

>>Karamarko priznao da su spori i da Vlada treba ubrzati

roštilj
NIKAD JEDNOSTAVNIJE
Prvi put roštiljate? Olakšajte si život s ovim priborom!

A1 izdvaja za Vas

 • omolje:

  A da se malo dokačite Kreše Milanovića. Malo Mirgen u mafiju se ne dira.

 • Crvenipop:

  Komunistima ne ide ništa jucer cujemo teske optuzbe za Milanovica, Ostojica bit ce tu jos svega samo pomalo i poako

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Pa dobro, kad kreće serija sudovanja drugovima iz zokijevog čopora...ili su oni svi pošteni? :P