Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gripa, vodene kozice...

Od zaraznih bolesti u godinu dana oboljelo oko 3300 Međimuraca

Bolnica
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
14.01.2014.
u 08:45

Samo je gripa za krevet prikovala oko 1400 građana, svakog drugog

Gotovo 3.300 Međimuraca oboljelo je prošle godine od zaraznih bolesti poput gripe, salmoneloze, crijevnih viroza, vodenih kozica...

Dječje zaraze

Odbije li se od ukupnog broja oboljenja sezonska gripa, koja je vrhunac imala u veljači, broj oboljelih je 1860. Učestalnost zaraznih bolesti po mjesecima analizirala je epidemiologinja Višnja Smilović, rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju Hrvatskog zavoza za javno zdravstvo Međimurske županije.

Za najveći broj oboljelih krivac je gripa, koja je u krevete prikovala više od 1400 građana, a među učestalijim zarazama su i vodene kozice, karakteristične za dječje vrtiće i škole, streptokokne upale grla i enterokolitis. Od lajmske borelioze, koju prenose krpelji, u prvih 11. mjeseci prošle godine oboljelo je 47 osoba, gotovo dvostruko više nego godinu prije!

- Između ostalog, može se uočiti izostanak bacilarne dizenterije i vrlo niska učestalost hepatitisa A, koji je zabilježen u samo jednom slučaju. Sve je to posljedica općeg poboljšanja higijensko sanitarnih prilika u Hrvatskoj.

Zahvaljujući sustavnoj, vrlo temeljitoj provedbi programa cijepljenja u našoj zemlji, bolesti protiv kojih se cijepi također pokazuju vrlo povoljno stanje i gotovo potpunu odsustvo zaraze - ističe dr. Smilović.

Svrab

Tako u prošlog godini uopće nisu zabilježeni slučajevi difterije, tetanusa i rubeole. Nakon neuobičajeno slabije sezonske učestalosti tijekom ljeta, zaraza salmonelom zaredala je u listopadu i studenom, kad je zabilježeno čak 27 oboljelih. Razlog su dvije veće epidemije trovanja hranom. Tuberkuloza je i dalje u opadanju.

- Razmjerno povoljno stanje je i u skupini spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti - napominje dr. Smilović i otkriva da su zabilježena dva slučaja sifilisa i jedan HIV-a, dok zaraženih goronejom i oboljelih od AIDS-a nije bilo.

U kolovozu je bila i prva prijava oboljenja virusnog encefalitisa uzrokovanog tzv. virusom Zapadnog Nila. Zabilježena je i jedna obiteljska epidemija svraba. Oboljelih od upale pluća bilo je prosječno kao i prošle godine.

No, još nisu obrađeni podaci za prosinac, kad je u Domu za psihički bolesne osobe u Orehovici zabilježena epidemija sa smrtnim slučajevima. Dopunjene podatke HZJZ objavit će tijekom veljače.

Komentara 1

M3
Miške 3
09:12 15.01.2014.

Dali je epidemija AIDSA- SIDE u Loboru? Navodno je konobarica iz Ukraine zarazila AIDSOM 15 lovaca i veći broj muškaraca AIDSOM. Navodno zavladala velika panika ali i epidemija. Možete li dati informaciju o tome? ( A ne samo reklame banaka,banaka, robnih centara i starleta)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije