Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOM & VRT

Od zapuštenog dvorišta napravili urbani vrt!

'SPECIJAL DOM I VRT  27.09.2013., Zadar - Na Bilom brigu u Zadru mjestani uredjuju dvoriste te zasadjuju biljke kako bi zivjeli u sto lijepsem okruzenju. Photo: Filip Brala/PIXSELL'
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/3
28.10.2013.
u 07:15

Stanari su uredili zapušteno dvorište i do sada zasadili 170 sadnica začinskog i ukrasnog bilja

Kada bi svaki kvart imao svoj vrt, siromašni i umirovljenici ne bi trebali kopati po smeću i skupljati boce, sami bi uzgajali hranu. Svi bismo se hranili zdravije i kvalitetnije te razvijali dobrosusjedske odnose, tvrdi Iva Lukin iz Zadra, voditeljica projekta Urbano vrtlarstvo u Udruzi Eko Zadar, koja je osmislila i u djelo provela ideju o podizanju urbanog vrta u najvećem gradskom naselju Bili brig. Godinama je gledala ružno i zapušteno dvorište u Vukovarskoj ulici u koje nikad nije željela izaći. A za uređenje trebalo je i novca i materijala. Kad je gradska uprava objavila natječaj za dodjelu sredstava za ovakve projekte, udruga se prijavila i dobila 20.000 kuna.

 

Svi složni

Sve ostalo, kaže u šali, ušlo je u povijest! Stanarska sloga, sponzori, donatori, sati i sati dobrovoljnog rada koji nemaju cijenu. Na nekoliko stotina metara četvornih posadili su oko 170 sadnica, najviše ružmarina i lavande, kadulje, smilja, origana, majčine dušice, peršina, perunika, jagoda, ukrasnih grmova, čuvarkuća, aloe vere, mente, artičoke, bršljana. Oslikani su zidovi, uređeno dječje igralište.

– Sadit ćemo još bobičasto voće, povrće i cvijeće, ali većinu biljaka koje smo planirali dosad smo posadili i ispunili cilj. Uredili smo i oplemenili dvorište koje je gotovo dva desetljeća bilo zapušteno te stvorili zajednički vrt koji će moći ravnopravno koristiti svi stanari. Akcija je bila i edukativna jer mnoga djeca nisu znala, a neka nikad ni čula za neke vrste bilja – kaže Iva.

 

Veselje i djeci

Ne krije zadovoljstvo jer su se u "nemoguću misiju" s vremenom uključili svi susjedi, dolazili su i stanari iz susjednih ulica, a najmlađi su oduševljeni što će origano na pizzu moći nabrati u vlastitom dvorištu.

Izradom natpisa za svaku pojedinu biljku stavili su "točku na i" akciji kojoj se dive svi gradski kvartovi i traže mišljenje i savjet kako da urede svoje zapuštene zelene površine. A sve je, prisjeća se Iva, počelo razgovorom sa susjedima, kucanjem na vrata svakoga stana.

– Uređenje vrta i kasnije održavanje dobrovoljni je rad, ali se radujem da je svaki stan sudjelovao s prilogom od 20 kuna i da je u oslikavanje zidova i sadnju biljaka bilo uključeno jako puno djece. Nažalost, zbog lošeg vremena nekoliko smo puta mijenjali planove, ali to nas ipak nije demotiviralo – kaže ekoaktivistica Iva i dodaje da će u prvom zadarskom urbanom vrtu, koji je okružen stambenim zgradama, djeca u igri moći brati voće, a odrasli začinsko bilje koje im je potrebno u pripremi hrane.

– Bilo bi lijepo da Zadar postane grad zelenih krovova i urbanih vrtova. Imamo hranu oko sebe, u dvorištima, a ne znamo kako iskoristiti neobrađenu zemlju. Zato planiramo gradonačelniku predati zahtjev za pokretanje projekta Gradski vrtovi – najavljuje Iva Lukin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije