Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival graševine u Kutjevu

Od vrhunskih kapljica i znanosti do puno glazbe i prve hrvatske utrke traktora

Festival graševine
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/3
02.06.2014.
u 17:42

-Naglasak na simpoziju bit će brendiranje vina, odnosno graševine. Bit će predstavljena hrvatska strategija vinarstva. Naime, vinari traže da Hrvatska bude podijeljenja u četiri vinske regije: Slavoniju, bregovitu Hrvatsku, Istru i Kvarner te Dalmaciju - kazao je Vlado Krauthaker.

Kutjevo koje s pravom nosi naziv hrvatske vinske prijestolnice ovog vikenda bit će u znaku graševine, naše najpoznatije i najprepoznatljivije kontinentalne sorte. U petak i subotu u Kutjevu se održava tradicionalni Festival graševine koji je svoj uvertiru imao u ocjenjivanju graševina i ostalih sorti vina iz cijele Hrvatske na koje je pristiglo 173 uzorka.

Glavni slavonski vinski festival započet će u petak u 10 sati otvaranjem slikarske kolonije na kojoj će akademski slikari oslikavati barik bačve, a nastavit će se nogometnom utakmicom između ekipe franjevaca Bosne i Hercegovine i Kutjeva te znanstvenim simpozijem o graševini.

-Naglasak na simpoziju bit će brendiranje vina, odnosno graševine. Bit će predstavljena hrvatska strategija vinarstva. Naime, vinari traže da Hrvatska bude podijeljenja u četiri vinske regije: Slavoniju, bregovitu Hrvatsku, Istru i Kvarner te Dalmaciju te da to uđe u Zakon o vinu koji se treba donijeti do 30. lipnja. Do sada smo imali Hrvatsku kao jednu regiju s 16 podregija – objasnio je Vlado Krauthaker, predsjednik Kutjevačkih vinara koji uz Turističku zajednicu grada Kutjeva organiziraju Festival graševine.

 Za večernje sate predviđen je glazbeni program na kojem će nastupiti poznati Garavuše, Džentlemeni, Voljen Grbac, Miroslav Škoro, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac i Dražen Zečić.

 Subotnji program započet će predavanjem o pročišćavanju otpadnih voda malih vinarija i Vinskom školom u vinoteci Kolijevka graševine. Po prvi puta u Hrvatskoj u poslijepodnevnom dijelu programa održat će se utrka traktora nakon čega će slijediti smotra bikera i oldtimera.  U glazbeni dio večeri uvod će napraviti smotra folklornih društava te TS Castrum i  TS Posegana, a u predahu predstavit će se rezultati ocjenjivanja graševine.  Uz bogatu ponudu vina, prije svega graševine te nastupom tamburaških zvijezda i na kraju Giuliana završit će Festival graševine kojem je glavni pokrovitelj Vina Croatia.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije