Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona gripe

Od svinjske gripe umro šezdesetogodišnji Zagrepčanin

\'korcula ... 04.11.2008... cjepljenje.... cjepivo... gripa .... snimio nenad kosovic\'
Arhivska fotografija
VL
Autor
Diana Glavina
28.12.2010.
u 14:07

“Pacijent je stigao u tri sata u noći 21. prosinca s upalom pluća. Nismo ga ni stigli priključiti na ECMO, umro je već oko podneva”

Šezdesetogodišnji Zagrepčanin prva je žrtva virusa svinjske gripe A H1N1 u ovoj sezoni gripe koja je tek počela. Umro je u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu prije tjedan dana, potvrdio nam je ravnatelj Zarazne bolnice prof. Ante Beus.

– Pacijent je u tri sata u noći 21. prosinca stigao u bolnicu s upalom pluća, u stanju šoka, dakle u iznimno teškom stanju koje je uzrokovala gripa. Dokazali smo da je zaražen virusom A H1N1. Pacijent je hospitaliziran i smješten u jedinicu za intenzivnu njegu, no, nažalost, borba za njegov život nije uspjela. Nismo ga ni stigli priključiti na izvantjelesnu respiraciju, na aparat ECMO. Umro je istoga dana oko podneva – kazao je prof. Beus.

Do sada su u dvadesetak pacijenata dokazali infekciju virusom svinjske gripe, a sedam ih je zadržano na bolničkom liječenju, jer se gripa u njih zakomplicirala u upalu pluća. Na bolničkom liječenju u Zaraznoj trenutačno je jedan pacijent, 24-godišnjak koji je hospitaliziran na Badnjak s dijagnozom gripozne upale pluća.

Prima visoke doze kisika i moguće je da će završiti na respiratoru.

Stiže im bolesnik iz Jajca s teškom upalom pluća jer u tamošnjoj bolnici ne mogu dokazati virus gripe.

U bolnici u Slavonskom Brodu od upale pluća koju je uzrokovao virus gripe liječi se osamnaestogodišnji mladić koji se oporavlja. Prof. Beus podsjeća da je virus svinjske gripe specifičan po tome što prodire duboko u pluća i zato je upala pluća tako česta posljedica virusa H1N1, za razliku od ostalih virusa gripe koji se razmnožavaju na površini dišnog sustava.

Dr. Borislav Aleraj iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo kazao nam je da je u protekla dva tjedna otkako se gripa pojavila u nas registrirano šezdesetak oboljelih, ali ih je sigurno i više od stotinu te će se iz dana u dan ta brojka povećavati. Broj oboljelih naglo će porasti.

– Do sada smo imali samo jednoga bolesnika koji je bio inficiran virusom A H3N2, nijednog od virusa B, a svi ostali zaraženi su virusom A H1N1 koji je prošle sezone uzrokovao pandemiju, a ove je sezone, bar do sada, dominantan. Hoće li tako i ostati do kraja, ne može se predvidjeti. Virus H1N1 tretira se kao jedan od sezonskih virusa gripe – ističe dr. Aleraj.

Dodaje da za cijepljenje nije kasno jer se zaštita postiže za dan-dva ili 10-14 dana, ovisno o tome je li se osoba prije cijepila ili preboljela gripu pa još ima određen imunitet ili uopće nema antitijela.

Komentara 50

Avatar Romano37
Romano37
19:36 28.12.2010.

A nisu li svi ti inficirani, upravo oni, koji su se cijepili ovogodišnjom novom vakcinom ?

Avatar Gentoo
Gentoo
20:42 28.12.2010.

Nisam siguran da ne lazu !? Mogli su snimiti toktanje smrti i objaviti na video clip-u.

BU
buck
19:19 28.12.2010.

opet neka provala ionako nema drzava novaca sad trebaju oprat nekome lovu \"kupujuci\" cjepivo za gripu ili smo spali na to da smo postali pokusni kunici multimilijunskih korporacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije