Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA IZLET, SHOPPING, TRANZIT..

Austrija uvodi važnu promjenu: Na snazi je od danas, mnogima će donijeti uštede

Screenshot/Google Maps
30.11.2023.
u 21:58

Austrijska vlada odlučila je od 1. siječnja 2024. godine uvesti jednodnevnu digitalnu vinjetu za autoceste i brze ceste, koja vrijedi već od 1. prosinca 2023. godine.

Austrijska vlada odlučila je od 1. siječnja 2024. godine uvesti jednodnevnu digitalnu vinjetu za autoceste i brze ceste, koja vrijedi već od 1. prosinca 2023. godine. Svi oni koji od tada pa nadalje planiraju putovati u Austriju, na izlet, u shopping ili su u tranzitu kroz ovu alpsku zemlju ne moraju više kao što je to dosad bio slučaj, kupovati 10-dnevnu vinjetu nego novu, jednodnevnu, koja je dostupna isključivo u digitalnom obliku.

Njena je cijena 8,60 eura. To je ušteda od 2,90 eura u odnosu na 10-dnevnu vinjetu koja je poskupjela  s dosadašnjih 9,90 na 11,50 eura, a ne mora se više kupovati za jednodnevni boravak u Austriji.

Nove cijene vinjeta za austrijske autoceste i brze ceste su sljedeće:

  • Jednodnevna vinjeta - 8,60 eura
  • 10-dnevna vinjeta - 11,50 eura (dosad: 9,90 eura)
  • Dvomjesečna vinjeta - 28,90 eura  (dosad: 29,00 eura - neznatno pojeftinjenje)
  • Godišnja vinjeta - 96,40 eura (cijena ostala ista) 

Nova dnevna vinjeta osobito je pogodna za putnike iz austrijskog susjedstva, Slovence, Talijane, Mađare, Čehe, Slovake, Nijemce, Švicarce i ostale, koji često kao turisti provode jedan dan u Austriji, na izletu ili u kupovini. Osobito je pogodna  i za putnike u tranzitu, koji kroz Austriju putuju na odredišta u drugim državama, kao što su Italija, Slovenija, Mađarska i ostale zemlje u austrijskom susjedstvu.

VEZANI ČLANCI

Austrijska Vlada je istaknula kako uvođenjem dnevne vinjete želi izaći ususret brojnim jednodnevnim gostima iz austrijskog susjedstva.  Očito, na obostrano zadovoljstvo, kako komentiraju mediji.Turisti manje plaćaju cestarinu i češće dolaze, a trgovci i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke. Čista “win-win” situacija! Izuzetno gospodarski važna za brojna austrijska, ne samo gradska područja, nego i ona pogranična. A i državna se blagajna puni, polagano, ali sigurno!

VIDEO Vozač kamiona razbjesnio: 'Zreo za oduzimanje vozačke'

Komentara 18

MA
MarkoFind
01:51 01.12.2023.

Kod Austrijanaca godišnja vinjeta ko kod nas skoro povratna vožnja Zagreb-Ploče koliko nas deru nesposobn, nezasitni i lijeni uhljebi iz HAC-a....

NO
Nordik
06:31 01.12.2023.

Slovenci sa pola kilometara od naših uzmu dva puta više eura neko mi, sa sustavom vinjeta. Znači četiri puta više po km, ali Butković uporno ne želi tu varijantu.

EZ
ezer
00:35 01.12.2023.

Koliko je to sada poskupila vinjeta, za one koji idu svake subote na izlet ili shoping? Isplativija ona za deset dana nego jednodnevna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije