Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekoelektrana

Od stočnog gnoja do struje i grijanja, plan je novljanske farme

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA\'
Željko Gašparović/VLM
08.12.2010.
u 16:51

I uz poticaje ulaganje je to od više milijuna eura, kazuje Željko Mirosavljević

Na farmama za uzgoj goveda Korina proizvodnje u Novskoj, vlasnika Željka Mirosavljevića, u budućnosti bi se mogla proizvoditi i električna energija. Naime,

postavljanje pogona za proizvodnju struje, čije bi postrojenje služilo za uklanjanje fekalnog ostatka s govedarske farme iz recikliranog otpada i stajnjaka, tome uzgajivaču tovne junadi i poljoprivrednom proizvođaču sve je zanimljivije. Takav pogon davao bi dovoljno energije za grijanje i osvjetljavanje farme.

Isplati li mi se?

– Ovakve elektrane su rješenje za zbrinjavanje otpada organskog podrijetla iz stočarstva. Iz 500 vagona stajnjaka, koji se prikupi od 1500 goveda, na godinu proizvele bi se znatne količine električne energije. Osim struje, dobivala bi se i toplinska energija, a preradom stajskog otpada rješavalo bi se i pitanje otpadnih voda – naglašava prednosti toga sustava Mirosavljević. U predstojećem vremenu namjera mu je povećati broj grla i površinu zemlje za uzgoj, što bi dalo i više stajskog gnojiva potrebnog za preradu u druge oblike energije. No, ističe da je problem cijena elektrana. – Iako se sufinancira izgradnja takvih pogona, ulaganja su ipak velika, više milijuna eura. Struja proizvedena iz pogona obnovljivih izvora energije skuplja je nekoliko puta, pa je pitanje i njene prodaje za druge korisnike preko elektrodistributera – dodaje Mirosavljević.

Belgija potiče projekte

Belgijski stručnjaci zainteresirani su za suradnju, a prigodom nedavnog posjeta županiji i njegovoj farmi, kazali su da Belgija za takve projekte dodjeljuje visoke poticaje. Nizom mjera i subvencija potiču se i domaći poljoprivrednici i uzgajivači, a i Sisačko-moslavačka županija poticat će projekte gradnje elektrana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije