Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od sredine tjedna Hrvatska na udaru toplinskog vala iz sjeverne Afrike

U Francuskoj meteorolog FranÇois Gourand najavljuje “neviđen toplinski val” koji će potući sve prethodne toplinske rekorde zabilježene u lipnju
23. lipnja 2019. u 09:50 2 komentara 3110 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih, neviđene za lipanj, a od sredine tjedna i u nekim dijelovima naše zemlje, na sjevernom, srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području postoji opasnost od toplinskog vala. Potvrdili su nam to dežurni prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda.

ZET Od uprave zahtijevaju klimu Nakon pisanja Večernjeg lista sindikat ZET-a poručio: Šaljite fotke paklenih buseva!

– Početkom tjedna nad Europski kontinent s juga započinje pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i Britansko otočje. Očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine. Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva – ističu dežurni prognostičari DHMZ-a. I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj. Britanski meteorološki zavod MetOffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

OPREZ Vožnja u sandalama opasnija je nego u štiklama: Dovodi do presudne razlike u brzini kočenja!

Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za lipanj” koji će potući prethodne toplinske rekorde za lipanj. U ljeto 2003., Francuska je pretrpjela intenzivan toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba. Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva Celzijevih.

“Od 1947. godine samo je toplinski udar od 18. do 28. lipnja 2005. bio intenzivan”, kaže Meteo France. Inače, prema sezonskoj prognozi DHMZ-a, Hrvatsku očekuje iznadprosječno toplo ljeto.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Golum
    Golum:

    Kraj nasih strucnjaka, tehnologije i svega ostalog nama francuz treba reci da ce u HR biti pakleno...ma nek bude vruce samo nek grije.

  • iron.hide.54966:

    U hrvatskoj više ništa neće biti isto.