Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNI LET AF 447

Od prvog signala opasnosti do pada prošle su samo četiri minute

Air France 447
afp
23.05.2011.
u 22:42

Crne kutije pokazuju da se u trenutku kada je emitiran prvi signal za opasnost, 58-godišnji pilot Marc Dubois nije uopće nalazio u kokpitu zrakoplova

Sudbina kobnog Air Franceovog leta 447 na liniji Rio - Pariz zapečaćena je u samo četiri minute. Toliko je, naime, prošlo od prvog signala o poteškoćama na monitoru do rušenja zrakoplova u ocean - pokazala je istraga na temelju zapisa iz pronađene crne kutije.

Prema pisanju njemačkog Der Spiegela, u trenutku kada je emitiran prvi signal za opasnost, 58-godišnji pilot Marc Dubois nije se uopće nalazio u kokpitu zrakoplova. Kada je shvatio da postoji problem pokušao je s dvojicom kopilota spasiti zrakoplov, ali nisu uspjeli.

Prvi rezultati istrage sugeriraju da je pad Airbusa 330 prouzročen kombinacijom tehničkih i ljudskih pogrešaka. Piloti su, izgleda, pokušavali zaobići oluju te su to u dobroj mjeri i uspjeli, s obzirom da nisu snimljene prevelike turbulencije. Pretpostavlja se da je zrakoplov uletio među zaleđene kristale koji se teško unaprijed detektiraju, a kojih ima u zoni kroz koju je zrakoplov letio. Pri tome su, najvjerojatnije, otkazali brzinomjeri. Je li potom došlo do ljudske pogrešne reakcije ili greške u računalima još se ne zna. Ne zna se također niti kada će biti objavljeni rezultati istrage, s obzirom da Air France i Airbus imaju različite prioritete.

O tome tko će od njih ponijeti odgovornost ovisi i isplata odštete obiteljima 228 žrtava. Među stradalima, podsjetimo, bio je i 45-godišnji hrvatski pomorac Zoran Marković iz okolice Crikvenice. Iako je od rušenja zrakoplova 1.lipnja 2009. prošlo već gotovo dvije godine, njegova supruga Dalija Marković do sada je dobila samo predujam odštete u visini od 18.000 eura i to ubrzo nakon nesreće.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
23:22 23.05.2011.

Sve 4 crne kutije sa zrakoplova koji su udarili u twinse na 9/11 su pronadjene.Zasto nisu dostupne javnosti ?????????????????????????

MM
Mladen Miletić
01:26 24.05.2011.

Marsijanac8 je napisao/la: Sve 4 crne kutije sa zrakoplova koji su udarili u twinse na 9/11 su pronadjene.Zasto nisu dostupne javnosti ????????????????????????? Tipično za Amere koji u javnost sa nekom donekle istinom dolaze tek poslje 50-75 godina ...

IB
istina_boli
07:36 24.05.2011.

Jopet lazi, lazi, lazi. Meteorit koji je udario u taj avion nitko ni ne spominje jer onda bi se doslo do istine o ogromnom broju meteorita koji se obrusavaju na zemlju i ugrozavaju avionski saobracaj, a ta bi informacija bilaa katastrofalna za avionski biznis, a ljudi su u svemu tome ionako samo kolateralna steta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije