Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE CRNO

Potvrđen nastavak slabosti gospodarstva: BDP pao 0,8 posto, raste javni dug

prostitucija
Foto: Deutsche Welle
1/4
10.09.2014.
u 12:44

Procjenjuje se da će javni dug narasti za najmanje 10 posto BDP-a.

 BDP je pao 0,8 posto, potvrdio je Državni zavod za statistiku i nakon primjene nove europske metodologije za obračun nacionalnih računa ESA2010.

Najveće izmjene koje nova metoda donosi odnose se na područje investicija u koje se uračunavaju i ulaganja u istraživanje i razvoj te ulaganja u naoružanje. Drukčije se obračunavaju i porezi u koje se sada računaju i skriveni nameti poput komunalne naknade.

Od izračuna BDP-a puno će zanimljiviji biti podaci o javnom dugu i deficitu u koje će ući i obveze i minusi stvoreni u Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka – Zagreb. Samo te dvije tvrtke u bilancama imaju više od 27 milijardi kuna dugoročnih obveza koje je uglavnom jamčila država pa se procjenjuje da će javni dug narasti za najmanje 10 posto BDP-a.

Iako to ESA2010 ne propisuje, Državni zavod za statistiku u izračun BDP-a uključio je i dohotke stvorene ilegalnim aktivnostima. Izračunali su da je u 2012. od prostitucije, trgovine drogom, ilegalnim alkoholom i od crnog tržišta duhana i cigareta ostvareno 2,27 milijardi kuna dohotka. Pritom je 38 posto tog iznosa ostvareno raspačavanjem droge, a isto toliko prostitucijom. To su vrlo konzervativne metode temeljene na zapljeni droge i evidentiranju prostitucije. Kad se ubroje ilegalne aktivnosti i novi obračun investicija, BDP raste za 1,2 posto, međutim to ne mijenja stope pada koje su tijekom krize dovele do pada BDP-a od gotovo 13 posto.

>>Drugo tromjesečje: BDP u području EU28 veći za 0,2 posto

Komentara 13

TH
than
13:29 10.09.2014.

Znaci privremeni rast BDPa u cemo dobiti ukljucivanjem u njega dohodak od ilegalnih aktivnosti. Odnosno raste nam statisticki BDP, a realno pada.

ST
stefj
14:15 10.09.2014.

Eh, da nisu u BDP ušli šverc i prostitucija, pad bi bio kud i kamo veći. Nevjerojatno koliko je loša ova vlada, ne samo da devastira privredu, već ima i nevjerojatan egzodus mladih i stručnih ljudi...

CR
crocro
14:46 10.09.2014.

Ljudi znam kako vam je kada svaki dan čitate o padovima, Doduše naši političari iz vlade nam govore da raste proizvodnja, da raste izvoz, da su to važni pokazatelji gospodarskog oporavka a sd ruge strane je stalan pad BDP-a i nema rasta gospodarsta, samo se redaju negativni kvartali. Mi se moramo pomiriti s time da je ovaj mandat vlade izgubljen, da se nismo maknuli naprijed i da moramo čekati kraj mandata da ova neproduktivna i jalova vlada otiđe. Samo da je u svojem mandatu zaustavila negativne trendove već bi napravila uspjeh. A to znači da smo samo na nuli bez padanja to je uspjeh. Ali je neuspjeh ne ostati na nuli, već slobodno padati. Naši građani birači moraju uzeti reket u ruke i poput Marina Čilića odigrati meč života. Europski izbori=gem, predsjednički izbori=set, parlamentarni izbori=meč. A naš premijer često ističe da ova vlast nema alternative i da bi svaka druga vlast bila gora. Ako bi svaka druga vlast bila gora od ove, pa kakva bi ona morala biti? Ja u tu priču ne vjerujem, zato se radujem skorašnjim predsjedničkim a i nadolazećim parlamentarnim izborima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije