Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba bučina ulja

Od proizvodnje bučina ulja može se živjeti, no valja biti promišljen

ulje
Foto: Marko Jurinec/PIxsell
1/5
30.03.2011.
u 12:38

- Ima nas po cijeloj Hrvatskoj, a nešto i izvozimo. Kupci prepoznaju našu kvalitetu - kaže Filip Topličanec iz Prehrane

Feta sir u bučinom ulju, pašteta, klipići s bučinim uljem... Svašta se u srijedu moglo kušati u Varaždinu nakon Prve izložbe bučinog ulja sjeverne Hrvatske.

Na nju je pristiglo 20 uzoraka iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te Siska. Prvo mjesto pripalo je varaždinskoj Prehrani.

- Za dobro ulje važna je kvaliteta koštica. Kooperante imamo iz cijele Hrvatske, a njihovi proizvodi, odnosno koštice moraju proći određene analize. Imamo svoju robnu marku, no proizvodimo i za druge tvrtke. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj, a nešto i izvozimo. Kupci prepoznaju našu kvalitetu - kaže Filip Topličanec, agronom u Prehrani.

Obitelj Županić iz Vidovca, koja je osvojila drugo mjesto, proizvodnjom bučina ulja bavi se više od 75 godina.

- Ovo je treća generacija u obitelji. Za djecu još ne znamo hoće li nastaviti tradiciju, još su školarci, no vidjet ćemo - kaže Božica Županić, supruga Mladena Županića, vlasnika Uslužne uljare Županić. Sami proizvode koštice, ali i otkupljuju od kooperanata. Cijena je sada između 20 i 25 kuna po kilogramu koštica. U njihovoj uljari proizvodnja je kompletno zaokružena, a imaju i pet zaposlenih.

- Primjećuje se da ljudi sve više koriste bučino ulje u prehrani, prepoznali su njegova ljekovita svojstva - kaže B. Županić. Oni svoje proizvode plasiraju uglavnom od kuće, a prodaju ih i na tržnici na Dolcu u Zgrebu.

- Naše ulje prepoznaju kupci iz cijele Hrvatske, ali i šire - kaže gospođa Božica. Od proizvodnje bučina ulja može se živjeti, no valja, kaže, biti promišljen. Dugi niz godina proizvodnjom bučina ulja bavi se i OPG Ivice Bistera iz međimurskog Domašinca.

- Sretni smo što se napokon i bučino ulje počelo prezentirati. Dosad se uglavnom prezentiralo maslinovo, dok smo mi bili zakinuti. Naše ulje 100 posto je čisto, bez aditiva i dodataka - kaže Jasmina Bister.

I oni sami proizvode koštice, a imaju i kooperante. Ulje plasiraju po sajmovima, a nešto i u Luxemburg. Treće mjesto na izložbi, inače, podijelili su Uslužna uljara Presečki iz Cargovca i OPG Mirjane Biber iz Podturna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije