Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo

Od potrebnih 500, na konferenciji prikupljeno više od 300 mil. eura

Donatorska konferencija u BiH (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/8
24.04.2012.
u 18:59

Najveći pojedinačni donator je upravo Europska komisija koja je osigurala 230 milijuna eura. Slijede SAD sa 7,5 milijuna, te Njemačka, Italija, Norveška i Švicarska, koje su osigurale po pet milijuna eura

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za trajno rješavanje stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba u četiri zemlje regije prikupljeno je nešto više od 300 milijuna eura. Iako je taj iznos znatno manji od potrebnih 500 milijuna eura, ministar ljudskih prava i izbjeglica BiH Damir Ljubić izrazio je zadovoljstvo na kraju konferencije.

Pokretanje projekta

– Ovo je za početak vrlo značajan iznos koji nam omogućava da krenemo s projektom. Prikupljeni iznos snažan je vjetar u leđa trajnom rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih u našoj regiji. Poslali smo poruku da ovo neće ostati mrtvo slovo na papiru i da ćemo u sljedećih pet godina riješiti izbjeglički problem – kazao je Ljubić. On je uvjeren da će biti prikupljena i preostala sredstva planirana regionalnim programom, za što postoje i uvjeravanja od strane Europske komisije, SAD-a i drugih donatora.

Najveći pojedinačni donator je upravo Europska komisija koja je osigurala 230 milijuna eura. Slijede SAD sa 7,5 milijuna, te Njemačka, Italija, Norveška i Švicarska, koje su osigurale po pet milijuna eura. Danska je donirala 1,3, Turska jedan milijun eura, dok je Luksemburg osigurao 500 tisuća eura. Donacije su osigurale i vlade Rumunjske, Mađarske, Cipra, Slovačke i Češke, a među donatorima je i posebna gošća UNHCR-a, Sadako Ogata, koja je regionalni projekt podržala s 25 tisuća eura. Najviše sredstava, čak 57 posto, trebalo bi biti uloženo u rješavanje stambenog zbrinjavanja izbjeglica u Srbiji.

Riječ je o iznosu od oko 335 milijuna eura. U BiH bi se realizirali projekti u vrijednosti 101 milijun eura ili 17 posto ukupnog iznosa projiciranih sredstava. Nešto više, oko 120 milijuna eura, odnosno 21 posto, realiziralo bi se u Hrvatskoj, dok bi u Crnoj Gori bilo dodijeljeno preostalih 28 milijuna ili pet posto. Planirano je da se najveći dio ovog regionalnog projekta realizira u drugoj godini provedbe, kada bi bilo uloženo ukupno 190 milijuna eura. U prvoj godini, a to je 2012., planirano je ulaganje 73 milijuna. Značajan iznos, 185 milijuna, predviđen je i za 2014., kao treću godinu provedbe projekta. U zadnje dvije godine planirano je da se za rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih osoba utroši 90, odnosno 46 milijuna eura.

Pet godina za projekt

Očekuje se da na kraju uspješne provedbe petogodišnjeg projekta bude riješeno stambeno pitanje 74 tisuće ljudi, odnosno 27 tisuća kućanstava. Od tog broja, 16.800 kućanstava je u Srbiji, 5400 u BiH, 3500 u Hrvatskoj i 1200 u CG. Stambeno zbrinjavanje u ovom projektu uključuje izgradnju, rekonstrukciju, obnovu ili kupnju stanova ili kuća, osiguranje građevinskog materijala i smještaj u ustanovama socijalne skrbi.

Čak 84 posto kućanstava bit će zbrinuto kroz obnovu ili izgradnju kuća i stanova. Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, izrazili su jučer zadovoljstvo početkom provedbe zajedničkog projekta, za kojeg će vlade ovih zemalja morati osigurati 82,8 milijuna eura. Pohvale na račun četiri države iznio je i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

– Ovako dobra regionalna suradnja jasan je znak napretka prema integracijama u Europskoj uniji, gdje je povratak izbjeglica jedan od stubova regionalne suradnje – kazao je Štefan Füle.

Komentara 5

ZA
ZAMP
20:04 24.04.2012.

15 milijardi do sada je dobila BiH od ;MZ a ima sigurno 1 milion izbjeglih i protjeranih, a politicari milionerii !! Tko je jamio jamio !!

OB
-obrisani-
19:37 24.04.2012.

Ja sam ne zadovoljan. Ispada da živimo na rogu Afrike a ne najplodnijoj ravnici Europe.

ZA
ZAMP
20:01 24.04.2012.

Opet ce politicari novce pokrasti a narodu nista!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije