Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bjelovar

Od plaće mi Ljevaonica skida ratu, ali banci novac za kredit ne dolazi

'25.11.2011., Bjelovar - Radnica bjelovarske ljevaonice Stefica Markovic pozalila kako je zakinuta u svojim radnickim pravima, odnosno ogorcena je na tvrtku ljevaonicu koja ju ne pusta niti na godisnj
'Damir Spehar/PIXSELL'
30.11.2011.
u 11:30

Premda joj na platnoj listi redovito prikazuju odbitak od 320 kuna za kredit, poslodavac ga ne uplaćuje redovito, zbog čega joj banka sada prijeti ovrhom

– Ovo je čisti užas i to se više ne da trpjeti – očajna i ljutita Večernjaku se obratila Štefica Marković, 46-godišnja radnica bjelovarske Ljevaonice, žaleći se na nepravdu koju trpi. Tvrdeći da je dovedena do ruba očaja, pokazuje nam platnu listu iz koje se jasno vidi da joj se od plaće uredno odbija rata kredita od 320 kuna. No taj novac, tvrdi, ipak ne dolazi u Slatinsku banku.

– Meni svakog mjeseca uredno odbijaju, a banci ne plaćaju i po nekoliko mjeseci – ističe dodajući da joj je banka zbog toga blokirala račun i prijeti joj ovrhom.

"Gluhi" na pritužbe

– Živci su mi već otišli svađajući se i boreći se za svoja prava, no iz uprave uvijek stiže isti odgovor: kome se ne sviđa može otići kad god hoće – tvrdi, dodajući da to nije i jedini problem. Naime, zdravlje joj je u posljednjih godinu i pol dana ozbiljno narušeno i često mora odlaziti liječniku, no poslodavac za to nema razumijevanja.

– Tražila sam dane godišnjeg i to onog od prošle godine da bih obavila potrebne pretrage, no nisu mi dali tražeći da idem na bolovanje i donesem doznake. A kad sam prošli put bila na bolovanju, poslali su mi kontrolu – ističe uzrujano. Dodaje da problem s godišnjim odmorom traje već godinama te da ga u osam godina, koliko tamo radi, nikada nije iskoristila do kraja. Godina je već pri kraju, a ona još uvijek nije iskoristila 15 dana odmora iz 2010. godine, a kamoli odmor koji joj pripada iz ove godine. S problemom godišnjih odmora upoznati su i u županijskoj podružnici Saveza samostalnih sindikata.

Tužba jedini lijek

Božica Jurec, pravnica u sindikatu, uz napomenu da je to evidentno kršenje zakona sa žaljenjem ističe da zaposlenici u takvim slučajevima pravdu mogu tražiti jedino u radnom sporu na Općinskom sudu. U odgovoru na optužbe iz Ljevaonice odgovaraju da su za Šteficu samo jednom tražili kontrolu bolovanja i da se to pokazalo opravdanim. Tvrde da godišnji odmor za rješavanje zdravstvenih problema ranije nije ni tražila te da joj je sada odobren. Što se pak kredita tiče, tvrde da unatoč financijskim problemima nastoje uredno plaćati.

Ključne riječi

Komentara 2

G5
G59AGRAM
12:11 30.11.2011.

Kina je zakon. SMRTNA KAZNA. Metak u čelo i oduzeti mu i gaće. Drugima za primjer

KR
krka
14:53 30.11.2011.

Prethodnom komentaru samo dodajem; tak kak i u Kini, ak nas u Hrvatskoj ostane 2 miljuna bar bumo živeli kaj ljudi. Stoka prezimena Todorić, Drk, Marčinko, Vidošević i dalje da ne nabrajam mljekonoše, malare, konobare, kamionđije, poštare i ostalu gamad mora biti razbaštinjena jer sve kaj ima je radničkim žuljevima i krvlju stvoreno u tvornicama koje su od njih otete. /što oteto, to prokleto /Još samo jedno:pobrojene struke ne ponižavam, već likove koji stoje iza njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije