Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdavaštvo

Od petka na kioscima nova knjiga - 'Ustaška vojnica 2'

Ustaška vojnica 2
''
25.11.2013.
u 07:28

Knjiga, nastavak ljetos započete teme, obrađuje razdoblje od kapitulacije Italije 1943. do kraja Drugog svjetskog rata u svibnju 1945., ali prati i poslijeratna zbivanja. Izdanje donosi i nikad viđene fotografije Tuđmana, Bobetka i Bulata

Na svim kioscima u RH te u BiH od petka je u prodaji nastavak ljetos započete teme o Ustaškoj vojnici, sada druga knjiga pod nazivom „Ustaška vojnica 2 – Oružana sila Ustaškog pokreta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945.“, pri čemu druga knjiga obrađuje razdoblje od kapitulacije Italije u rujnu 1943. do kraja Drugog svjetskog rata u svibnju 1945., ali bavi se i poslijeratnim zbivanjima koja su uslijedila sve do početka pedesetih godina, od masovnih egzekucija do križarskih skupina.

Kao što su autori naveli u uvodu prve knjige, u ove dvije knjige nastojali su iznijeti najvažnije spoznaje o Ustaškoj vojnici do kojih su došli u arhivskim istraživanjima, kao i kroz iščitavanje dosad objavljene literature. Dakako da u dvije knjige, koliko god one bile velike, nisu opet mogli objaviti sve do čega su došli jer je materijala previše.

U ove dvije knjige nastojali su objaviti ono najvažnije o Ustaškoj vojnici, kako bi na taj način popunili velike praznine koje postoje u hrvatskoj historiografiji. Ova druga knjiga ima tri osnovne cjeline.

Prva je cjelina ustroj Ustaške vojnice koji je kronološki poredan. Druga je cjelina skup pojedinih tema o Ustaškoj vojnici o kojima je valjalo prozboriti (primjerice o naoružanju i opremi, o vojnopolitičkim odnosima nakon kapitulacije Italije, o unutarnjim problemima), i u kojoj autori na kraju i završavaju s kronološkim dijelom, s nestankom Ustaške vojnice u svibnju 1945. godine.

I treća cjelina, koja zapravo funkcionira kao dodatak, baš kao i u prvoj knjizi, jest dio o operacijama Ustaške vojnice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj 1944. i 1945. godine. Osim što su niz ekskluzivnih fotki za drugu knjigu pronašli u Hrvatskom državnom arhivu, za doprinos fotografskom dijelu knjige zaslužni su i pojedinci koji su ustupili fotografije iz svojih privatnih zbirki, i to Dinko Predoević, dr. sc. Vladimir Geiger, Tomislav Aralica, Mario Pavlović i Mario Raguž. Prva knjiga može se kupiti na Mondo.hr i u knjižarama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije